in

Володимир Зеленски – човекът, който предефинира лидерството

Снимка: Instagram/ _vzelenskiy_

Украинският президент Володимир Зеленски за кратко време от политически комик се превърна в политическа икона. Неговият уникален талант го направи лидерът, от който Украйна и светът се нуждаят в момента.

Още в първите дни, когато Русия нахлу в Украйна, той отказа предложението на САЩ да бъде евакуиран на безопасно място след непредвиденото нахлуване на руските сили. Отказът му бе ясен отговор към съюзниците и противника, че възнамерява да остане и да се бие със своя народ.

В деня на първата бомбардировка Зеленски заяви в самостоятелно заснето видео, заобиколен от своите министри на тъмна улица в Киев: „Президентът е тук. Всички сме тук. Нашите войници са тук. Гражданите са тук. И ние сме тук, за да защитим нашата независимост – така ще стане. Слава на нашите защитници, мъже и жени. Слава на Украйна“, казва президентът на Украйна, цитиран от изданието Reader’s Digest.

Володимир Зеленски показа, че той е лидерът, от който Украйна се нуждае в този решаващ момент от нейната история. Той се изправя срещу армия, осем пъти по-голяма от украинската и прави всичко възможно, за да гарантира, че страната му остава свободна и обединява други нации, за да помогнат на Украйна и украинските бежанци. И светът гледа…

Необчайният път на Зеленски към президентството

Той е роден през 1978 г. в южния украински град Кривой Рог в еврейско семейство, което е загубило много членове в Холокоста и се бие в съветската Червена армия срещу нацистите. Както повечето украинци, той говори руски език. Посещава Икономическия институт в Кривой Рог, като завършва право през 2000 г.

Още в ученическите си години Зеленски се влюбва в актьорската професия и основава комедийната трупа „Квартал 95“, която става известна след участие в популярно шоу за импровизации, излъчвано в целия рускоезичен свят. След това кариерата на Зеленски тръгва нагоре. През 2015 г. неговата продуцентска компания създава сериала „Sluga Narodu“ (Слуга на народа). В него той играе учител в гимназията, чието разочарование от корупцията в правителството се записва тайно от негов ученик. А след това идва и неочаканата победа на президентските избори в страната.

Политически аутсайдер, който се опитва да промени нещата

Популярността на шоуто и одобрението на хората, уморени от корупцията, която обслужва супер богатите, вдъхновява Зеленски да се бори срещу тогавашния президент Петро Порошенко през 2019 г. Той печели 73% от гласовете, благодарение на неортодоксалния стил на кампанията – избягване на глупави речи и политически документи в полза на комедийни битове и кратки видеоклипове, публикувани онлайн.

Това обаче не е единствената причина. Много хора гласуват за него, защото мразят Порошенко, който е загубил вярата на обществото заради невъзможността да се справи с корупцията и бе разкрит, че тайно пази интересите си.

Управлението на Зеленски получаваше смесени отзиви преди нахлуването на Путин. Той замени редица държавни служители с други външни лица, много от които негови колеги в шоубизнеса. Въпреки това управлението му имаше нисък рейтинг на одобрение от украинците до 24 февруари, когато Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна. Това превърна Зеленски в различен тип лидер и герой, от който не само украинците, а и всички ние се нуждаем в момента.

Уникалната му способност да се свързва с украинците и света

Откакто руските ракети започнаха да падат в Киев, Харков, Одеса и други украински градове, Зеленски бе видим защитник на народа си както на вътрешната, така и на световната сцена. Той ги насърчи да покажат сила пред безмилостна, брутална атака, като същевременно подтикна международната общност да направи повече, за да помогне на Украйна да оцелее след атаката и да отблъсне Русия. Този тип лидерство може да не изглежда необичайно за разкъсвана от война страна, но стилът на Зеленски е отличителен и революционен.

Как актьорството помогна на Зеленски в този момент?

Животът на сцената помага на Зеленски да се справи в тази трудна за страната му ситуация. Той е майстор на най-важния момент – създаване на връзка с публиката. Човек, който е прегърнал истината си: „Ще дам всичко от себе си за Украйна“. Тези думи говорят за неговия ангажимент към нещо по-голямо от самия него. Способността му да бъде дълбоко честен и уязвим му помогнаха да блесне в тази криза. Посланията му са толкова ефективни именно заради тази уязвимост и всеки един от нас си мисли: „няма как да не помогнем на тези хора“.

С всеки изминал ден виждахме как той продължава да се разхожда по улиците на Киев, въпреки няколкото руски опита да го убият. Съпругата му Олена Зеленска и децата им също остават в Украйна, а първата дама не спира да отправя призиви и послания в социалните мрежи към гражданите на света да помогнат на Украйна. Те също вдъхновяват мъжете и жените в страната да се борят. В този труден момент цялото украинско правителство има забележимо присъствие в социалните мрежи.

Лидерството на Зеленски задава нов стандарт

Библиотеките са пълни с книги за Чърчил и Рузвелт, възхвалявайки ги като хора, които стават още по-велики с ръководството си през Втората световна война. Чърчил дава на британския народ сила и решимост да устои на германските бомби, които валяха в продължение на 57 последователни нощи, а непоколебимостта на Рузвелт, докато се бори с врагове отвъд Атлантика и Тихия океан, със сигурност заслужават похвалите, които събират. Такъв вид политическо лидерство рядко се е виждало оттогава.

„Ние никога няма да се предадем“. С тези думи на Уинстън Чърчил Зеленски започва посланието си към британския парламент и дори кимна на монолога „Хамлет“ на Шекспир, задавайки въпроса „Да бъдеш или да не бъдеш?“ По-късно той поиска от канадския парламент да си представи бомби да падат върху градове като Торонто, Едмънтън и Ванкувър.

„Зеленски демонстрира най-доброто от човечността, докато се изправя пред най-лошото от нечовечността“. Независимо дали ще оцелее във войната или не, той се превръща в незаменим играч в Украйна. Ще се превърне ли смелостта на Зеленски в нов стандарт, по който политиците се измерват във времена на криза, предстои да разберем…

Прочетете още:

Коя е жената до Зеленски? Историята на Олена и Володимир

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Какво се случва ако човек влезе в черна дупка?

Кейт и Уилям

Революция в кралското семейство