in

Володимир Зеленски – човекът, който предефинира лидерството

Снимка: Instagram/ _vzelenskiy_

Украинският президент Володимир Зеленски за кратко време от политически комик се превърна в политическа икона. Неговият уникален талант го направи лидерът, от който Украйна и светът се нуждаят в момента.

Още в първите дни, когато Русия нахлу в Украйна, той отказа предложението на САЩ да бъде евакуиран на безопасно място след непредвиденото нахлуване на руските сили. Отказът му бе ясен отговор към съюзниците и противника, че възнамерява да остане и да се бие със своя народ.

В деня на първата бомбардировка Зеленски заяви в самостоятелно заснето видео, заобиколен от своите министри на тъмна улица в Киев: „Президентът е тук. Всички сме тук. Нашите войници са тук. Гражданите са тук. И ние сме тук, за да защитим нашата независимост – така ще стане. Слава на нашите защитници, мъже и жени. Слава на Украйна“, казва президентът на Украйна, цитиран от изданието Reader’s Digest.

Володимир Зеленски показа, че той е лидерът, от който Украйна се нуждае в този решаващ момент от нейната история. Той се изправя срещу армия, осем пъти по-голяма от украинската и прави всичко възможно, за да гарантира, че страната му остава свободна и обединява други нации, за да помогнат на Украйна и украинските бежанци. И светът гледа…

Необчайният път на Зеленски към президентството

Той е роден през 1978 г. в южния украински град Кривой Рог в еврейско семейство, което е загубило много членове в Холокоста и се бие в съветската Червена армия срещу нацистите. Както повечето украинци, той говори руски език. Посещава Икономическия институт в Кривой Рог, като завършва право през 2000 г.

Още в ученическите си години Зеленски се влюбва в актьорската професия и основава комедийната трупа „Квартал 95“, която става известна след участие в популярно шоу за импровизации, излъчвано в целия рускоезичен свят. След това кариерата на Зеленски тръгва нагоре. През 2015 г. неговата продуцентска компания създава сериала „Sluga Narodu“ (Слуга на народа). В него той играе учител в гимназията, чието разочарование от корупцията в правителството се записва тайно от негов ученик. А след това идва и неочаканата победа на президентските избори в страната.

Политически аутсайдер, който се опитва да промени нещата

Популярността на шоуто и одобрението на хората, уморени от корупцията, която обслужва супер богатите, вдъхновява Зеленски да се бори срещу тогавашния президент Петро Порошенко през 2019 г. Той печели 73% от гласовете, благодарение на неортодоксалния стил на кампанията – избягване на глупави речи и политически документи в полза на комедийни битове и кратки видеоклипове, публикувани онлайн.

Това обаче не е единствената причина. Много хора гласуват за него, защото мразят Порошенко, който е загубил вярата на обществото заради невъзможността да се справи с корупцията и бе разкрит, че тайно пази интересите си.

Управлението на Зеленски получаваше смесени отзиви преди нахлуването на Путин. Той замени редица държавни служители с други външни лица, много от които негови колеги в шоубизнеса. Въпреки това управлението му имаше нисък рейтинг на одобрение от украинците до 24 февруари, когато Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна. Това превърна Зеленски в различен тип лидер и герой, от който не само украинците, а и всички ние се нуждаем в момента.

Уникалната му способност да се свързва с украинците и света

Откакто руските ракети започнаха да падат в Киев, Харков, Одеса и други украински градове, Зеленски бе видим защитник на народа си както на вътрешната, така и на световната сцена. Той ги насърчи да покажат сила пред безмилостна, брутална атака, като същевременно подтикна международната общност да направи повече, за да помогне на Украйна да оцелее след атаката и да отблъсне Русия. Този тип лидерство може да не изглежда необичайно за разкъсвана от война страна, но стилът на Зеленски е отличителен и революционен.

Как актьорството помогна на Зеленски в този момент?

Животът на сцената помага на Зеленски да се справи в тази трудна за страната му ситуация. Той е майстор на най-важния момент – създаване на връзка с публиката. Човек, който е прегърнал истината си: „Ще дам всичко от себе си за Украйна“. Тези думи говорят за неговия ангажимент към нещо по-голямо от самия него. Способността му да бъде дълбоко честен и уязвим му помогнаха да блесне в тази криза. Посланията му са толкова ефективни именно заради тази уязвимост и всеки един от нас си мисли: „няма как да не помогнем на тези хора“.

С всеки изминал ден виждахме как той продължава да се разхожда по улиците на Киев, въпреки няколкото руски опита да го убият. Съпругата му Олена Зеленска и децата им също остават в Украйна, а първата дама не спира да отправя призиви и послания в социалните мрежи към гражданите на света да помогнат на Украйна. Те също вдъхновяват мъжете и жените в страната да се борят. В този труден момент цялото украинско правителство има забележимо присъствие в социалните мрежи.

Лидерството на Зеленски задава нов стандарт

Библиотеките са пълни с книги за Чърчил и Рузвелт, възхвалявайки ги като хора, които стават още по-велики с ръководството си през Втората световна война. Чърчил дава на британския народ сила и решимост да устои на германските бомби, които валяха в продължение на 57 последователни нощи, а непоколебимостта на Рузвелт, докато се бори с врагове отвъд Атлантика и Тихия океан, със сигурност заслужават похвалите, които събират. Такъв вид политическо лидерство рядко се е виждало оттогава.

„Ние никога няма да се предадем“. С тези думи на Уинстън Чърчил Зеленски започва посланието си към британския парламент и дори кимна на монолога „Хамлет“ на Шекспир, задавайки въпроса „Да бъдеш или да не бъдеш?“ По-късно той поиска от канадския парламент да си представи бомби да падат върху градове като Торонто, Едмънтън и Ванкувър.

„Зеленски демонстрира най-доброто от човечността, докато се изправя пред най-лошото от нечовечността“. Независимо дали ще оцелее във войната или не, той се превръща в незаменим играч в Украйна. Ще се превърне ли смелостта на Зеленски в нов стандарт, по който политиците се измерват във времена на криза, предстои да разберем…

Прочетете още:

Коя е жената до Зеленски? Историята на Олена и Володимир

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Какво се случва ако човек влезе в черна дупка?

Кейт и Уилям

Революция в кралското семейство