in

Българската следа в пропагандата на Гьобелс за културна хегемония в Европа

Днес се навършват 85 години от кървавата Кристалната нощ в Германия. През 1938 г. нацистите, които са на власт във фашистка Германия, извършват ужасяващ погром над евреите в страната. СС отряди и симпатизанти на управляващата хитлеристка партия трошат, палят и изрисуват с давидови завезди еврейски домове, синагоги и магазини. Освирипели нацисти нахлуват в домовете на мирни жители от еврейски произход и ги извличат на улицата, за да бъдат убити, пребити, изнасилени и ограбени.

Кристалната нощ започва в Берлин, но обхваща и други градове на Германия. Убити са над 96 души, хиляди са пребити и изпратени в концентрационни лагери. Така започва Холокоста – ликвидирани са общо 6 милиона евреи, а също цигани, хомосексуални, представители на Свидетели на Йехова, съветски военнопленници, инвалиди.

По кината у нас вече се разпространява 75-минутният „Ваймар Експрес“ – ярък и значим дебют в документалното кино на Милена Фучеджиева. Задълбочен, полемичен и богато документиран, филмът проблематизира моралната отговорност на влиятелните хора на изкуството във времена на изпитания и неслучайно получи широк отзвук в рамките на „Синелибри“. Известна като писател, сценарист и драматург, Милена Фучеджиева винаги е защитавала определена гражданска и етична позиция – още една причина „Ваймар Експрес“ да се радва на силен обществен резонанс.

Документалната лента е потресаващо изследване на пропагандата за нацистка културна хегемония в Европа от страна на Йозеф Гьобелс. За целите на тази перфидна пропаганда през 1941 г. във Ваймар, града на Гьоте, са поканени писатели от 17 страни. Сред творците, които прегръщат нацистката „кауза“, са норвежкият писател Кнут Хамсун, френският писател Робер Бразийяк и българската писателка Фани Попова-Мутафова.

Тя е единствената българка и единствената жена, която участва в едномесечното пътуване в Германия и Австрия, за да стане съучредител на Европейския писателски съюз, предназначен да популяризира „достиженията“ на новата власт в областта на културата и да ликвидира Париж като културна столица, за да стане такъв ерлин. Филмът поставя на фокус отговорността на хората на изкуството, в частност хората на писаното слово, за техните действия и внушения във времена на сериозни политически сътресения. Защото талантът е титла на отговорност. И защото думите имат значение.

„Преди 5 години, търсейки информация за Фани Попова-Мутафова на английски в интернет, попаднах на тази книга от историка Бенджамин Мартин, „Новият нацистко-фашистки ред за европейската култура“, издадена от „Харвард прес“. Веднага си я поръчах. Книгата е изключително изследване на нацистката пропаганда и европейските й амбиции. Разбрах за съществуването на Европейския писателски съюз, на който Фани Мутафова се оказа съучредител. Така се зароди моето желание „да правя кино“. Киното само по себе си за мен не е цел. Целта ми с „Ваймар Експрес“ беше да предложа на зрителите достъп до важни, същевременно непознати за мнозина у нас, исторически факти и събития,  в които България има сериозно участие“, коментира Милена Фучеджиева.

Във филма участват Алвхилд Двергсдал, Пламен Дойнов, Катя Зографова, Александър Кьосев, Капка Кънева, Туре Рем, Жизел Сапиро, Лейф Хамсун и др.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.3k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

безсъние

По стъпките на съня – хвърлено на вятъра време или живот в хаос

Алмодовар: Роден съм в лоша за Испания епоха, но добра за киното