in

Бургерът тръгва от монголските военни казарми на Чингис хан

Бургерът е една от най-обичаните и популярни храни по целия свят, заради своите вариации и бързо приготвяне. Сандвичите могат да бъдат сглобени с различни продукти, включително да бъдат направени по вегетариански и веган рецепти. Въпреки че се свързва с модерната американска кухня, първообразът на бургера може да се открие в монголските военни казарми на Чингис хан. Неговите конници яздели малки мускулести понита и изкарвали на седлата си толкова дълго, че нямали време дори да слязат, за да се нахранят – в устрема си да завладеят света. Така те започнали да носят със себе си кълцано месо, което слагали под седлата, за да се сплеска така, че да стане удобно за ядене с една ръка по време на път. Името на апетитното ястие пък идва от германския град Хамбург, където, още през 1758 г., се приготвяли подобия на сандвичи с мляно месо.

През изминалата година бургерът се циментира като една любимите храни у нас, а най-предпочитаната верига за поръчки сред българите е Hesburger. Страната ни е на 11 място по поръчка на бургери сред всички 25 страни по света, в които Glovo оперира и на 4 място в Югоизточна Европа. Най-предпочитани от българите са били пилешкият бургер, следван от чийзбургера и бургера с бекон. От статистиката става ясно, че през изминалата година консумацията на веган бургери в България се е увеличила със 159%, спрямо 2021 г.

Българин се оказа шампион, след като поръча огромно количество бургери. Клиентът поискал да му доставят 1181 броя от любимите му сандвичи през Glovo в рамките на изминалата година и така поставил неочакван рекорд в Югоизточна Европа.

Любопитната статистика беше представена от компанията по случай Световния ден на бургера, който се отбелязва на 28 май. От данните става ясно още, че за изминалата година консумацията на бургери в България се е увеличила с 60%, когато в страната ни e доставен внушителният брой от 1 153 433 сандвича.

Поръчката с най-висока стойност, включваща бургери, е била в размер на 488 лв. Тя е заявена от потребител в София, който получил 35 двойни чийзбургера. Любопитен факт е, че денят с най-много поръчани бургери през 2022 г. е бил международният ден на жената, 8 март.

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

48 урока от дзенбудистки монах как да постигнем спокойствие 

По пътя към успеха: как е живял и какво дете е бил Фреди Меркюри