in

Лабиринти – бракът на Ема и Карл Юнг

карл юнг

В книгата си „Лабиринти“ Катрин Клей рисува портрет на сложен брак. Ема Раушенбах, една от най-богатите наследници в Швейцария, се влюбва в Карл Юнг, беден лекар, грижещ се за душевноболни – най-неуважаваната медицинска дисциплина.

През 1899 Ема е едва на седемнайсет, а родителите ѝ насърчават любовната ѝ връзка с доктор Юнг. Искат тя да е щастлива, но въпреки плебейския си произход и непрестижната си професия, Карл е много интелигентен и трудолюбив. Никой не подозира колко далеч ще стигне този свръхамбициозен млад човек, когото самият Фройд посочва за свой професионален наследник. Започнал кариерата си като скромен асистент, Юнг ще стане светило в непознатото досега поле на психоанализата и към него ще се обръщат за помощ най-богатите и значими личности на тогавашната епоха.

Характерно за гения е, че винаги е раздвоен, но прикрива това. Често изпада в пристъпи на гняв и признава, че в него живеят две диаметрално противоположни личности. Книгата е интригуваща биография, проследяваща хронологично нейния път и неговия, развитието на двамата – паралелно, заедно и поотделно, връзката и впоследствие брака им, неговите изневери, нейните сила и слабост, общата им заслуга в зараждането и развитието на психоанализата, тълкуването на сънищата, отношенията им със Зигмунд Фройд (поотделно – на Карл с Фройд и на Ема с Фройд). Моногамията, полигамията, изневярата, приемането, съпротивата, великодушието, бракът, кариерата, бягствата… В многото им аспекти.

Брачният им съюз помага много на Юнг във финансово отношение. Някои дори заключават, че психологът се е оженил за съпругата си само заради парите ѝ. Родителите на Ема ѝ забраняват да получи образование и я подготвят да поеме ролята на майка и съпруга. Но Карл подкрепя интересите ѝ към знанието, обсъжда идеите си с нея и споделя откритията си. Винаги я насърчава да има собствена кариера.

Ученият обаче никога не пропуска шанса да има интимни отношения с клиентите си. Женен, Юнг живее заедно с пациента си и стажант Тони Волф. Заедно с нея той работи върху изследванията си за „колективното несъзнавано“ и мистериозното значение на сексуалността. Ученият води любовницата си в къщата си и я запознава със съпругата си. Тони живее в дома на съпрузите за известно време, а Ема стои в стаята си и отказва да вечеря с тях. Но въпреки всички изневери на Юнг, той обича жена си и скърби за нея, когато тя умира.

Съвременници на Юнг са разказвали неколкократно, че се отнасял към жените самоуверено, търсел в тях вдъхновение за творчество и извор на допълнителна сила за повишаване на личната си жизненост, която далеч не била малка. Радвал се да го величаят и да бъде център на тяхното внимание. Превърнал жена си и голяма част от своите любовници в научни сътрудници, ала и те се надпреварвали да му помагат (макар жена му около петте деца, невинаги смогвала да е до него). Те му съдействали в работата, правели му библиографии, събирали литература за него, набавяли справки, превеждали книгите и статиите му на чужди езици и всячески допринесли за разрастване на неговата слава.

След петото им дете Ема отказва вече да дели едно ложе със съпруга си, за да осуети поредно забременява не, се мести в друга стая. И двамата са добри родители, но живейки в отделни стаи, стават по-скоро приятели, а не съпрузи. Споделят общи грижи около семейсвото, работят усилено, пътуват.

Юнг е рядък пример на човек, еманципирал се напълно от всички буржазни и религиозни предразсъдъци. Той никога не е отричал вярата в божествеността и в сакралността. Но не е и считал, че тя има само външен и отвъден (трансцендентен) източник. Напротив, бил убеден, че тя извира по-скоро иманентно и априорно – от самата телесна, душевна и духовна природа на човека. И бракът му е доказателство за това.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Вити банички

Вити банички със сирене

Военни филми

10 от най-добрите военни филми