in

Биск от омари

Биск е гладка, кремообразна супа от френската кухня. Основата на тази супа е прецеден бульон от ракообразни животни. Биск може да се направи от раци, омари, скариди и други.

Понякога терминът „биск“ се използва и за други крем супи, които не съдържат морски дарове.

При приготвянето на биск морските дарове се готвят два пъти. Първо се задушават в черупките си, а след това се задушават с вино и подправки. Накрая се прецеждат и с бульона се приготвя биск.

Ето как да приготвите вкусен биск от омари:

Необходими продукти:

  • 2 омара
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 1 стрък целина
  • 1 морков
  • 1 глава чесън
  • 1 домат
  • 2 с. л. естрагон
  • 2 с. л. мащерка
  • 2 дафинови листа
  • 8 цели зърна черен пипер
  • ½ ч. бренди
  • ½ ч. бяло вино
  • 4 ч. рибен бульон
  • ¼ ч. доматена паста
  • ½ ч. сметана за готвене
  • 2 с. л. царевично нишесте
  • 1 с. л. вода

Начин на приготвяне:

Сложете омарите във вряща вода за около 8-9 минути. Извадете ги от горещата вода, за да се охладят, и запазете 1-2 чаши от нея.

Почистете омарите, като премахнете черупките и щипките и отделите месото. Сложете месото от омарите в една купа, а черупките и щипките в друга.

Загрейте зехтина в голяма тенджера. Добавете черупките и щипките на омарите и запържете за около 10 минути.

Добавете нарязаните на ситно лук, чесън, целина, морков, домат, както и мащерката, естрагона, черния пипер и дафиновите листа.

Добавете брендито и виното и оставете да се готви, докато течността се изпари. Добавете рибния бульон, водата от омарите и варете около 1 час.

Прецедете супата през цедка.

Добавете доматената паста и оставете да ври около 15 минути.

Добавете сметаната и оставете на котлона още 5 минути.

Накрая разбийте нишестето с малко вода, добавете и него към супата и оставете да се сгъсти. Ще отнеме не повече от 2-3 минути.

Добавете месото от омарите към супата и сервирайте.

Loading

  • Обичате ли да хапвате омари?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Течен перилен препарат, прах за пране или капсули – кое е най-доброто?

Модиано

Модиано до мозъка на костите си