in

Бернхард Шлинк: По определени теми човек може да пише само за това, което познава

Снимка: Уикипедия

Бернхард Шлинк e германски писател, професор по право и съдия. Дели времето си между Берлин и Ню Йорк и се изявява с огромен успех както в художествената, така и в нехудожествената литература. Носител е на множество отличия, а световна слава и признание печели с романа „Четецът“, публикуван през 1995 г. и преведен на над 50 езика.

Шлинк започва рано да пише литературни текстове. На осем години преработва кавга с брат си Вилхелм в драмата „Братоубийството“. По-късно, по време на пубертета пише сонети, които посвещава на нещастната си младежка любов. През 1987 г. в съавторство с колегата си Валтер Поп пише първия си роман „Правосъдието на Зелб“ (Selbs Justiz). В него се разказва за 68-годишния частен детектив Герхард Зелб, който при разрешаването на един от случаите си се сблъсква със собственото си минало. За „Четецът“ получава наградата Hans Fallada (1997), италианска литературна награда (1997), приза Laure Bataillon (най-високо дотираната награда за преводна литература) (1997) и Световната литературана награда на списание Die Welt (1999).

Това е роман, оценен високо от критиците и читателите по целия свят, както и първата немска книга, оглавила класацията с бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ и продадена в над 2 млн. копия само в САЩ. „Четецът“ е вторият най-любим съвременен немски роман на читателите в Германия според мащабна анкета, творба, вдъхновила филм, номиниран за „Оскар“ в 5 категории и донесъл на Кейт Уинслет наградата за главна женска роля.

Тази кратка статистика доказва категорично водещото място, което заема романът в съвременната литература. Дълбоко хуманен и непреходен, „Четецът“ шокира и трогва с еднаква сила. С характерния си пестелив, но изкусен стил Шлинк повежда читателя през сложен морален лабиринт и разказва незабравима история за любовта и загубата, за вината и прошката, за греха и изкуплението. А също и за силата на думите като мост между поколенията и като възможност да продължим напред – въпреки всичко.

Сюжетът

Германия, края на 50-те години на XX век. Случайна среща между гимназиста Михаел и загадъчната, доста по-възрастна от него Хана довежда до пламенна афера. Четенето на глас скоро се превръща в неделима част от техния таен любовен ритуал, който ще бележи и двамата завинаги. Но всичко помежду им приключва внезапно с необяснимото изчезване на Хана… Когато пътищата им се пресичат отново, той е студент по право, а тя е изправена пред съда с други бивши надзирателки в концлагер заради невъобразимо престъпление по време на Холокоста. Докато следи процеса, Михаел постепенно осъзнава, че почти през целия си живот Хана е пазила тайна, която смята за по-страшна и от нацисткото си минало.

Въпреки скромния си обем „Четецът“ изумява със своята философска и психологическа дълбочина. Авторът умело превръща връзката между Михаел и Хана в ярка метафора на усилията на следвоенните поколения в Германия да се помирят с болезненото си историческо наследство. Едновременно любовна история, трилър и историческа драма, романът повдига множество значими, общовалидни и вечно актуални въпроси за паметта и съвестта – както личните, така и колективните. Неслучайно от „Ню Йорк Таймс“ пишат, че романът прескача националните граници, а от „Лос Анджелис Таймс“ го определят като красив и съкрушителен и допълват, че още от първата страница пленява и сърцето, и ума.

Макар че е част именно от следвоенното поколение, Шлинк отрича романът да е автобиографичен. Но в интервю за „Гардиън“ все пак признава: „Тъй като съм изживял някои от тези неща, ги използвам. По определени теми човек може да пише само за това, което познава“.

В момента от „Кръг“ работят по българското издание на нов роман на писателя – „Момичето“, който е своеобразно продължение на „Четецът“. През връзката на двама души от напълно различни светове Шлинк проследява над 50 години от най-новата история на Германия – от издигането на Берлинската стена до наши дни. И отново успява да развълнува и да породи размисли у читателя, като навлиза дълбоко в темите за товара на миналото, за търсенето на истината и свободата и за всичко, което ни формира, разделя и събира.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.2k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

успех

Защо едни хора са по-успешни от други

За мен е важно да се противопоставя на призива да направим всичко видимо, в който светът ни неумолимо затъва