in

„Без задръжки“ – когато властта е под светлината на театралните прожектори

Снимка: Сатиричен театър „Алеко Константинов“
Снимка: Сатиричен театър „Алеко Константинов“

Страст, интрига, лъжа, манипулация? От всичко това по много. Представлението на сатиричен театър „Алеко Константинов“ оставя публиката без дъх от смях, ала в същото време неусетно и елегантно подканя всеки зрител да обърне обектива към самия себе си. Към личните ни сценарии и сюжети. Към възможността иначе гениалните ни действия да се окажат част от нечий чужд пейзаж. В който, между другото, ролята ни нито е главна, нито е позитивна.

Александър Кадиев, Стела Ганчева, Борислав Захариев, Рада Кайрякова и Стефан Попов брилянтно влизат в своите роли, едновременно разсмивайки, но с намигване за по-внимателен прочит на междуредието в спектакъла. Свежата идея представителите на властта да бъдат под светлината на театралните прожектори е на испанския драматург Жорди Галсеран. Така поне си отдъхваме, че нашите си такива не са инцидентно изключение от общия знаменател и „по чужбина“ също се случват конфузи. Разбирайте политически скандали, измами, любовни афери и какво ли още не. Утешаваме се също и от факта, че сцената на Сатирата ги сблъсква с горчивата действителност на крайните квартали, запознава ги с неволите на „обикновените“ хора и ги вкарва в собствените им илюзии за власт, изобретателност и надмощие. Особено интригуващи са представите на героите за добро и лошо, за редно и нередно, за голямо и малко.

Генералната тема за почтеността на политиците е изящно изваяна в сюжет, в който шегите и закачките всъщност илюстрират голямата картина. А в нея стилните костюми и официални тоалети ярко контрастират на нравите и постъпките на героите. И някъде там, между стрелите на Амур, добрите намерения, платената любов и „чистата случайност“, започваме да си даваме сметка за много неща и да търсим същата за още повече. Правим го и дълго след излизането си от салона. Добре, че е шегата, да си кажем истината.

Сюжетът на „Без задръжки“ е яркото доказателство, че топлата вода отдавна е открита. И в политиката, и в измамите, и в любовта. И понякога тя всъщност може да се окаже студена, че и ледена дори. Ведрото настроение и пикантни теми за разбор на представлението са гарантирани. Ако трябва да обобщя и побългаря общото усещане от това представление, с огромна усмивка бих генерализирала: „Хитрата сврака – с двата крака“! Така де, и ние си имаме нашите родни остроумия! Особено когато се надсмиваме на нещастията и паденията на властимащите, богатите и известните.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

икигай

Що е то икигай

Модни тенденции пролет 2022

5 модни тенденции за пролет 2022