in

Астрид Линдгрен – живот с трудности и богато въображение

Астрид Линдгрен
Снимка: Instagram/astridlindgrenofficial

Астрид Линдгрен (родена на 14 ноември през 1907 г.) е най-прочутата детска писателка. Рожденото ѝ име е Астрид Анна Емилия Ериксон. Израства в една ферма край малкия град Вимербю в Южна Швеция, а родителите дават голяма свобода на четирите си деца. Естествен дял от тяхното възпитание е разказването на истории, децата са поощрявани да развиват въображението си и да навлизат в света на литературата.

Детство, изпълнено с чудеса

Като малка Астрид обича да чете, но особено предпочита книги, чиито главни герои са момичета. Едно от най-силните ѝ преживявания е запознанството с двама пилоти. Единият от тях се опитал да кацне със самолета си върху покрива на тяхната къща, или поне така ѝ се струвало тогава.

Ражда на 19 години, дава детето си за осиновяване

На 17 г. Астрид започва работа като репортер в местния вестник. Но първият ѝ текст е публикуван там още, когато тя е само четиринайсетгодишна. Безгрижната младост на Астрид приключва, когато на деветнайсет години тя се оказва бременна. Това е страшен шок за нейното семейство. Астрид трябва да напусне дома си и да се пресели в Стокхолм, където започва да учи за секретарка. В Копенхаген тя ражда сина си Ларш, който е даден за отглеждане в чуждо семейство. По-късно родителите на Астрид го прибират при себе си във Вимербю.

Брак и още деца

В Стокхолм Астрид работи в бюро на „Кралския автомобилен клуб“. През 1931 г. се омъжва за Стуре Линдгрен, своя шеф, и създава семейство. Раждат им се две деца. Астрид им разказва истории, които е слушала в собственото си детство.

„Пипи Дългото чорапче“ – подарък за дъщеря ѝ

През 1944 г., по време на Втората световна война, Астрид написва „Пипи Дългото чорапче“ като подарък за десетия рожден ден на дъщеря си Карин. Детето само дава името на героинята и романът излиза през 1945 г. За тази си творба Астрид Линдгрен е отличена с наградата на издателство „Рабен & Сьогрен“ за най-добра детска книга. Тогава става редактор на детска литература в същото издателство и работи там в продължение на много години.

Повече от сто книги, издадени в сто и тридесет милиона екземпляра

През дългия си живот Астрид Линдгрен получава много отличия, между които наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ (1958), наградата „Луис Карол“ (1973) и Международната литературна награда на ЮНЕСКО (1993). Писателката става почетен доктор на редица университети. А през 1999 г. е избрана за най-прочутата шведка на столетието. Умира на деветдесет и четири годишна възраст в дома си в Стокхолм.

Астрид Линдгрен е публикувала повече от сто книги, преведени на осемдесет и пет езика и издадени в сто и тридесет милиона екземпляра в целия свят.

Разбива клишетата в детската литература

Със своите независими, енергични и неконвенционални герои като Емил, Пипи и Карлсон, Линдгрен разбива клишетата в детската литература. За шведите тя е национална героиня. Построява един от най-големите детски медицински центрове в Северна Европа, който днес носи името ѝ. През 1988 г. води кампания за хуманно отношение към домашните животни и е приет Закон за защита на домашните животни.

Прочетете още:

Как идва на бял свят „Пипи Дългото чорапче“

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Аманда Стерс

Аманда Стерс: Човек се заблуждава, представяйки си какъв ще бъде животът

чарлз

Крал Чарлз III – грижовен и мил егоист