in

Аспик с риба и зеленчуци

Аспик с риба

Аспик е желатиново ястие, което представлява различни продукти, като месо, риба и зеленчуци, обвити в желиран бульон.

Аспикът се нарича също аспик желе и може да се определи като желирана супа. Освен месо, риба и зеленчуци, може да се сложат морски дарове, варени яйца и много други.

В най-ранната известна арабска готварска книга има рецепта за рибен аспик, наречен qaris. Приготвя се от рибни глави, които подпомагат желирането на течността.

Желето се използва по най-различни причини. Едно от приложенията му е предпазване на храната от разваляне. Желето не позволява да влиза въздух при месото, като по този начин то се запазва годно за консумация по-дълго.

Когато става въпрос за сладкиши, желето обикновено се използва за декорация, а в конкретното ястие, желето допринася за по-богат вкус.

Ето как да приготвите вкусен аспик с риба и зеленчуци:

Необходими продукти:

  • 1.5 кг риба щука
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 1 ч.ч. грах
  • 2-3 стръка целина
  • 2 дафинови листа
  • 5-6 зърна черен пипер
  • сокът от 1 лимон
  • 2 литра вода
  • 1 пликче желатин
  • малко магданоз
  • 3-4 резенчета лимон

Начин на приготвяне:

Почистете рибата. Махнете главата и опашката и я измийте много добре.

Сложете опашките и главите във водата. Добавете също зеленчуците и подправките, разбъркайте и оставете да къкри на слаб огън около 40 минути. Извадете зеленчуците в чиния.

Увийте парчетата риба в тензух и ги потопете в рибния бульон. Оставете рибата да се вари около 20-25 минути, след което я извадете в чиния и оставете да се охлади.

Махнете костите от рибата и я наредете в касерола или тавичка.

Прецедете рибния бульон и разтворете желатина в ¼ ч. студена вода.

Добавете го към бульона, сложете на котлона, за да заври и след това оставете да се охлади леко.

Към нарязаната риба добавете сварените и нарязани зеленчуци. Залейте ги с бульона, добавете лимоновия сок и разбъркайте.

Поръсете с малко нарязан магданоз и оставете да се стегне добре.

Преди да сервирате, нарежете аспика на филийки.

  • Обичате ли желирани ястия?

    Аспик
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Бодрум

10 неща, които да видите и правите в Бодрум

Хубавата Холмиер

„Хубавата Холмиер“ – шеметно бягство от ежедневието