Аспик е желатиново ястие, което представлява различни продукти, като месо, риба и зеленчуци, обвити в желиран бульон.
Аспикът се нарича също аспик желе и може да се определи като желирана супа. Освен месо, риба и зеленчуци, може да се сложат морски дарове, варени яйца и много други.
В най-ранната известна арабска готварска книга има рецепта за рибен аспик, наречен qaris. Приготвя се от рибни глави, които подпомагат желирането на течността.
Желето се използва по най-различни причини. Едно от приложенията му е предпазване на храната от разваляне. Желето не позволява да влиза въздух при месото, като по този начин то се запазва годно за консумация по-дълго.
Когато става въпрос за сладкиши, желето обикновено се използва за декорация, а в конкретното ястие, желето допринася за по-богат вкус.
Ето как да приготвите вкусен аспик с риба и зеленчуци:
Необходими продукти:
- 1.5 кг риба щука
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 1 ч.ч. грах
- 2-3 стръка целина
- 2 дафинови листа
- 5-6 зърна черен пипер
- сокът от 1 лимон
- 2 литра вода
- 1 пликче желатин
- малко магданоз
- 3-4 резенчета лимон
Начин на приготвяне:
Почистете рибата. Махнете главата и опашката и я измийте много добре.
Сложете опашките и главите във водата. Добавете също зеленчуците и подправките, разбъркайте и оставете да къкри на слаб огън около 40 минути. Извадете зеленчуците в чиния.
Увийте парчетата риба в тензух и ги потопете в рибния бульон. Оставете рибата да се вари около 20-25 минути, след което я извадете в чиния и оставете да се охлади.
Махнете костите от рибата и я наредете в касерола или тавичка.
Прецедете рибния бульон и разтворете желатина в ¼ ч. студена вода.
Добавете го към бульона, сложете на котлона, за да заври и след това оставете да се охлади леко.
Към нарязаната риба добавете сварените и нарязани зеленчуци. Залейте ги с бульона, добавете лимоновия сок и разбъркайте.
Поръсете с малко нарязан магданоз и оставете да се стегне добре.
Преди да сервирате, нарежете аспика на филийки.
-
Обичате ли желирани ястия?
-
Да
-
Не
-