in

Азербайджан – държава на контрастите (снимки)

Азербайджан е държава на контрастите – в нея има и от Европа, и от Азия, традиции, пазени векове и модерен градски живот, каменни къщи в отдалечените планински села и футуристичен Културен център в Баку, проектиран от Заха Хадид. Именно такива места обича фотографията – трудни за определяне, противоречиви, изненадващи. Защото самата тя се намира в неопределеното „между“. Изкуство и техника, истина и лъжа, крехкост и вечност. Фотографията е и не е всичко това. Думите са на Катерина Гаджева – изкуствовед, главен асистент в Института за изследване на изкуствата към БАН. Тя е автор на редица статии, посветени на световната и на българската фотография. Участва в организацията и реализирането на различни фотографски проекти в страната и чужбина. Думите й са по повод изложбата „Пътуване до Азербайджан“ на Арслан Ахмедов, която беше открита на 22 януари в Дом на киното и ще продължи до 2 февруари. Събитието е част от съпътстващата програма на Sofia MENAR, фестивал за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка.

„Арслан Ахмедов крачи сред калните вулкани и местните деца с любимия си Rolleiflex, балансирайки също „между“, коментира още Катерина. Защото от една страна е познатият му артистичен образ, раждащ се „отвътре-навън“, а от другата – по-далечният, документален, в който процесите теката наобратно. Тя смята, че не е случайно, че в експозицията кадрите са различни, макар комбинирани по двойки. Въпрос на интерпретация е дали тънкият процеп между тях ги разделя или обединява.

„Въпреки че предпочитам артистичния подход, тези кратки пътешествия из труднодостъпните кътчета на Азербайджан ме принудиха да се обърна към документалната същност на фотографията. И така, неусетно започнах да колекционирам лица и пейзажи. Това беше най-продуктивният ми фотографски период, по време на който заснех над 200 негатива, посетих десетки села и махали и общувах със стотици хора“, разказва авторът Арслан Ахмедов.

Представени са 23 черно-бели пейзажа и портрета, заснети в периода 2016-2017 година. Всички те са от пътуванията на автора до различни труднодостъпни райони, извън градския шум и колорит, където суровата природна красота доминира, а хората в селата общуват помежду си на собствен език, неразбираем за никой друг.

„Пътуване до Азербайджан“ предлага едно отдалечено пътешествие, започващо от високите планински хребети на Кавказ, през обсипаните с кални вулкани, полупустинни пейзажи в югоизточната част на страната, та чак до гъстите горски територии на юг на границата с Иран.

Арслан Ахмедов разказва, че фотографиите са заснети, когато временно се премества и работи в Азербайджан. Озовавайки се в чужда държава за първи път, сам и без да познава никого, решава да посвети свободното си време на ежеседмични пътувания до различни краища на страната. Независимо, че камерата му е предназначена за студийни и портретни снимки, той упорито я носи по всевъзможни екстремни преходи из планини, гори и влажни местообитания, полупустинни, кални или прашни пейзажи.

„Не търсих определена някаква художествена визия“, споделя авторът на изложбата. Това просто е единственият фотоапарат, с който е свикнал да работи. Той му осигурява възможност да се вглъби в медиума и да се откъсне от заобикалящата го среда преди да натисне спусъка.

Още за фестивала може да видите – ТУК, ТУК и ТУК

Автор: Стефка Никодимова
Автор: Стефка Никодимова

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.2k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Силвия Аздреева: Всеки крие лудост, на която трябва да даде изява

Клафути с череши

Лек и бърз десерт с череши