in

Класически шоколадов мус

шоколадов мус

Шоколадовият мус е богат кремообразен десерт, лек и пухкав, който можете да хапнете по всяко време на деня. Предлагаме ви класическа рецепта, която се сервира в изисканите френски ресторанти и с нея определено може да впечатлите вашите близки и приятели.

Забележка: В много рецепти за шоколадов мус се препоръчва по-голямо количество сметана и крайният резултат е по-скоро като крем, а не аериран, както трябва да бъде истинскиятн шоколадов мус. Така че внимавайте със сметаната!

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 125 гр. шоколад (Повечето добри ресторанти използват черен шоколад със 70% какао за направата на шоколадов мус)
  • 10 гр. обезсолено масло
  • 1/2 чаша пълномаслена сметана
  • 3 с.л. пудра захар

За декорацията:

  • Бита сметана
  • Шоколадови стърготини

Начин на приготвяне:

Разделете белтъка и жълтъка на яйцата в две различни купи.

Разбийте жълтъците и разтопете шоколада и маслото. Разбъркайте хубаво до получаване на хомогенна смес и оставете настрана да се охлади, но внимавайте шоколадът да не се втвърди. Ако случайно се случи, сложете за няколко секунди в микровълнова, докато стане течен.

Разбийте сметаната, белтъците и пудрата захар и добавете шоколада към тях. След това добавете 1/4 от разбитите белтъци и внимавайте да няма бучки.

Разпределете сместа в 4 малки чаши и оставете в хладилника за поне 5 чаша. Най-добре оставете за една нощ.

Сервирайте с малко сметана и шоколадови стърготини. Може да добавите стръкче мента и малини за цвят.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Бари Уайт

Бари Уайт – историята на една музикална легенда

Иван Костов разкрива как изглежда „Политиката отвътре“