Гръцката мусака несъмнено е най-популярното ястие в Гърция! Трудно може да се намери заведение в Гърция, което не предлага гръцка мусака, както и домакинство, в което да не се приготвя.
Мусаката е и едно от най-популярните ястия в България, но има значителни разлики между българската и гръцката мусака. Ястието, което ние приготвяме, се прави от нарязани на ситно картофи и кайма, докато гръцката мусака се състои предимно от патладжани. Освен патладжани, в гръцката мусака се слагат картофи и кайма, сос Бешамел и накрая се поръсва с настърган кашкавал.
Повечето хора си мислят, че приготвянето на мусака е трудно, особено на гръцка мусака, но истината е, че това ястие се приготвя в четири лесни стъпки. Трябва да приготвите патладжана, да запържите каймата и да направите соса Бешамел. След това просто „сглобявате“ мусаката и печете.
Ето как да приготвите класическа гръцка мусака:
Необходими продукти:
- 6 патладжана
- 5 картофа
- 750 грама кайма
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 1 консерва домати (400 грама)
- 2 с.л. доматена паста
- 1 ч.л. захар
- 1 ч. червено вино
- 1 дафинов лист
- ¼ ч. зехтин
- сол и черен пипер
- 200 грама кашкавал
За сос Бешамел:
- 900 мл прясно мляко
- 120 грама масло
- 120 грама брашно
- щипка индийско орехче
- 2 жълтъка
- 100 грама пармезан
Начин на приготвяне:
Първо подгответе патладжаните. Измийте ги и ги нарежете на кръгчета. Посолете и сложете в гевгир за около 30-40 минути.
След това ги измийте от солта и подсушете добре. Запържете ги в зехтин до златисто.
Извадете ги върху кухненска хартия и оставете настрана.
Нарежете картофите също на кръгчета и ги запържете по същия начин.
Време е да подготвите каймата.
Запържете нарязания на ситно лук в зехтин. Когато омекне, добавете каймата и я натрошете на ситно с помощта на дървена лъжица.
Когато се запържи леко, добавете чесъна и доматеното пюре.
Добавете и червеното вино, а когато се изпари, добавете доматите от консервата. Добавете подправките и намалете силата на котлона.
Оставете да се готви около 30 минути, докато сосът се сгъсти.
За Бешамела, разтопете маслото на котлона. След като се разтопи, постепенно добавете брашното и запържете. Добавете студеното мляко на тънка струйка и при непрестанно бъркане. Върнете го на котлона и оставете да се сгъсти.
Добавете жълтъците, всички подправки и пармезана. Разбъркайте добре и добавете 1 черпак от соса към каймата.
Време е да сглобите мусаката. Намазнете голяма тава и наредете един ред картофи на дъното. Наредете половината от патладжаните, а върху тях изсипете каймата. Отгоре наредете останалите патладжани и залейте със соса Бешамел.
Поръсете с настърган кашкавал и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Мусаката се пече около час.
-
Обичате ли гръцка мусака?
-
Да
-
Не
-