in

СладкоСладко

Класическа гръцка мусака

Гръцка мусака

Гръцката мусака несъмнено е най-популярното ястие в Гърция! Трудно може да се намери заведение в Гърция, което не предлага гръцка мусака, както и домакинство, в което да не се приготвя.

Мусаката е и едно от най-популярните ястия в България, но има значителни разлики между българската и гръцката мусака. Ястието, което ние приготвяме, се прави от нарязани на ситно картофи и кайма, докато гръцката мусака се състои предимно от патладжани. Освен патладжани, в гръцката мусака се слагат картофи и кайма, сос Бешамел и накрая се поръсва с настърган кашкавал.

Повечето хора си мислят, че приготвянето на мусака е трудно, особено на гръцка мусака, но истината е, че това ястие се приготвя в четири лесни стъпки. Трябва да приготвите патладжана, да запържите каймата и да направите соса Бешамел. След това просто „сглобявате“ мусаката и печете.

Ето как да приготвите класическа гръцка мусака:

Необходими продукти:

  • 6 патладжана
  • 5 картофа
  • 750 грама кайма
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 консерва домати (400 грама)
  • 2 с.л. доматена паста
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч. червено вино
  • 1 дафинов лист
  • ¼ ч. зехтин
  • сол и черен пипер
  • 200 грама кашкавал

За сос Бешамел:

  • 900 мл прясно мляко
  • 120 грама масло
  • 120 грама брашно
  • щипка индийско орехче
  • 2 жълтъка
  • 100 грама пармезан

Начин на приготвяне:

Първо подгответе патладжаните. Измийте ги и ги нарежете на кръгчета. Посолете и сложете в гевгир за около 30-40 минути.

След това ги измийте от солта и подсушете добре. Запържете ги в зехтин до златисто.

Извадете ги върху кухненска хартия и оставете настрана.

Нарежете картофите също на кръгчета и ги запържете по същия начин.

Време е да подготвите каймата.

Запържете нарязания на ситно лук в зехтин. Когато омекне, добавете каймата и я натрошете на ситно с помощта на дървена лъжица.

Когато се запържи леко, добавете чесъна и доматеното пюре.

Добавете и червеното вино, а когато се изпари, добавете доматите от консервата. Добавете подправките и намалете силата на котлона.

Оставете да се готви около 30 минути, докато сосът се сгъсти.

За Бешамела, разтопете маслото на котлона. След като се разтопи, постепенно добавете брашното и запържете. Добавете студеното мляко на тънка струйка и при непрестанно бъркане. Върнете го на котлона и оставете да се сгъсти.

Добавете жълтъците, всички подправки и пармезана. Разбъркайте добре и добавете 1 черпак от соса към каймата.

Време е да сглобите мусаката. Намазнете голяма тава и наредете един ред картофи на дъното. Наредете половината от патладжаните, а върху тях изсипете каймата. Отгоре наредете останалите патладжани и залейте със соса Бешамел.

Поръсете с настърган кашкавал и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Мусаката се пече около час.

Loading

  • Обичате ли гръцка мусака?

    Гръцка мусака
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Netflix

Филмите, които ще бъдат свалени от Netflix през август

„Змей закрилник“- тайните на крепостта „Баба Вида“