Струфолите са малки топчета от пържено сладко тесто. Те са хрупкави отвън и меки отвътре. Обикновено се сервират с мед, канела и настъргана портокалова кора.
Може да се сервират натрупани една върху друга, като кула, или да се наредят в кръг с дупка в средата, наподобявайки формата на кекс. Задължително се поръсват със захарни пръчици, най-често разноцветни.
В различните региони на Италия този десерт се нарича по различен начин. В Калабрия са известни като „scalilli“. В Абруцо се наричат cicerchiata, но този десерт е най-популярен в Неапол, където сладките топчета се казват струфоли.
Този десерт задължително се приготвя около коледните празници, но италианците обичат да го хапват през цялата година.
Подобно ястие е описано от Архестрат, гръцки поет. Нарича го енкрис (на гръцки: ἐγκρίς) — тестена топка, пържена в зехтин. А името Името струфоли произлиза от гръцката дума strongoulos, което означава заоблен.
Вижте как да приготвите тези вкусни сладки топки вкъщи:
Необходими продукти:
- 2 с.л. масло
- 1 портокал
- 1 лимон
- 2 ч. брашно
- 3 с.л. захар
- ½ ч.л. сол
- ¼ ч.л. бакпулвер
- 3 яйца
- 1 ч.л. ванилия
- 3 чаши олио, за пържене
- ¾ ч. мед
- 1 с.л. портокалов сок
- захарни пръчици
Начин на приготвяне:
Извадете маслото от хладилника, за да омекне. През това време настържете портокаловата кора и изстискайте сока от портокала.
Настържете на ситно и кората на лимона.
Комбинирайте брашното, захарта, портокаловата кора, лимоновата кора, солта и бакпулвера. Разбийте добре, след което добавете и маслото.
След като съставките се комбинират, добавете яйцата и ванилията.
Размесете тестото, оформете го на голяма топка и го увийте в найлоново фолио. Сложете в хладилника за около 30 минути.
Размесете тестото върху набрашнена повърхност и го разделете на 8 части. Всяко парче тесто направете на дълъг фитил и нарежете на малки парченца.
Оформете ги като топченца и ги наредете върху хартия за печене.
Загрейте олиото и добавяйте по няколко топчета. Когато бухнат и станат златисти, струфолите са готови и можете да ги изваждате върху кухненска хартия. Изпържете всички топчета.
Сложете меда и портокаловия сок на котлона и оставете сместа да се затопли за 1-2 минути. Махнете сместа от котлона и добавете към нея изпържените топчета.
Разбъркайте внимателно, за да се покрият добре с мед и ги прехвърлете в поднос или голяма чиния.
Можете да ги направите на куличка или да ги оформите на голям кръг с дупка по средата. За целта сложете чаша или малка купичка в средата и подреждайте около нея.
Накрая извадете чашата, поръсете със захарни пръчици и с останалия мед.
-
Опитвали ли сте неаполитански струфоли?
-
Да
-
Не
-