Фахитас е вкусно ястие от мексиканската кухня, което се приготвя много лесно и поради тази причина е подходящо за бърза вечеря през седмицата.
Другото предимство на това ястие е, че почти всяка от съставките може да бъде заменена с друга и можете да използвате почти всичко, което имате в хладилника. Основата на това ястие е месото, което може да бъде говеждо, свинско или пилешко.
Месото обикновено се грилова, но може да се приготви и на тиган. Гарнира се с различни зеленчуци и подправки по избор и се сервира върху царевична тортила.
Първоначално терминът „фахитас“ се използва за месото, но впоследствие фахитас започва да се използва за начина на приготвяне на ястието. Поради тази причина има фахитас с различни видове месо, морски дарове и дори безмесни варианти.
Тази рецепта е за фахитас със свинско, чушки, лук и лайм. Ястието става много ароматно и леко пикантно.
Необходими продукти:
- 2 глави лук
- 2 червени чушки
- 1 жълта чушка
- 1 зелена чушка
- 1 кг свинско месо
- 2 с.л. зехтин
- ½ връзка пресен магданоз
- 1 лайм
- 8 царевични тортили
- 1 с.л. чили на прах
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете лука и чушките на дълги лентички.
Комбинирайте всички подправки в малка купичка и поръсете лука и чушките с половината от тях.
Разбъркайте, за да може зеленчуците да се овкусят добре.
Измийте и нарежете и свинското месо на ленти. Овкусете го с останалите подправки и разбъркайте.
Загрейте 1 с.л. зехтин в дълбок тиган и добавете месото.
Гответе около 10 минути, след което извадете месото от тигана и загрейте останалия зехтин.
Добавете зеленчуците и оставете да се готвят около 10 минути.
Добавете леко запърженото месо и сока от лайм към тях, разбъркайте и оставете на котлона, докато всички съставки се сготвят. Зеленчуците трябва да омекнат, а месото да бъде добре изпечено.
Накрая поръсете с нарязан на ситно магданоз и сервирайте върху леко затоплените царевични тортили.
-
Обичате ли фахитас?
-
Да
-
Не
-