Рамен е японска супа с нудли. Състои се от пшенични нудли, сервирани в бульон, и различни добавки, като парчета месо, сварени яйца и т.н.
Супата обикновено се овкусява със соев сос или мисо и се добавя нори (сушени водорасли).
В почти всеки регион на Япония има различна рецепта за тази супа. Например Рамен Тонкоцу се приготвя със свинско месо. Мисо Рамен пък е вариантът на супата, типичен за Хокайдо. Маземен е ястие, което много наподобява супата Рамен, но е сухо- няма бульон.
Първото място, в което се предлага Рамен, отваря врати през 1910г. в Асакуса, Токио. Наети са 12 готвачи от китайския квартал, които започват да приготвят това вкусно азиатско ястие.
До 50-те години на миналия век това ястие се наричало „Shina soba“ или „Китайска соба“, тъй като Рамен е японската адаптация на китайски нудли.
Азиатската кухня е много интересна и различна от това, което сме свикнали да хапваме. Вижте как да си приготвите тази традиционна японска супа с нудли и пилешко месо:
Необходими продукти:
- 700 мл пилешки бульон
- 3 скилидки чесън
- 4 с.л. соев сос
- 1 с.л. сос Уорчестър
- малко пресен джинджифил
- 1 ч.л. захар
- 375 грама нудли
- щипка лют червен пипер
- 400 грама пилешки гърди
- 2 ч.л. сусамово масло
- 100 грама бейби спанак
- 4 яйца
- 1 лист нори
- 1 стрък зелен лук
- 2 с.л. сусам
Начин на приготвяне:
Смесете пилешкия бульон с нарязания чесън, соевия сос, соса Уорчестър, малко нарязан джинджифил, лютия червен пипер и 300 мл вода.
Сложете всичко това на котлона и оставете да кипне. След това намалете котлона и оставете да къкри 5 минути.
Опитайте бульона и ако има нужда добавете захарта. Ако не е достатъчно солено, добавете още малко соев сос.
Сварете нудлите във вода, като следвате указанията на опаковката и след това ги изцедете.
Нарежете пилешкото месо на големи парчета и го запържете за няколко минути в сусамовото масло.
Сварете яйцата и сотирайте спанака.
Разпределете нудлите в 4 купички, добавете по малко спанак и по едно варено яйце, разрязано наполовина.
Прецедете бульона, след което го оставете да заври още веднъж.
Разпределете и него в четирите купички, след което поръсете с натрошения лист нори, сусам и нарязан на ситно зелен лук.
-
Харесвате ли японската кухня?
-
Да
-
Не
-