Черешовият пай е американски десерт, който се приготвя от тесто за пай и се пълни с плънка от череши. Обикновено се сервира с топка ванилов сладолед или бита сметана.
Въпреки че се нарича черешов пай, обикновено се приготвя с вишни. Другият вариант е да се използват черни череши или череши Морело.
В Америка черешовият пай се приготвя за повечето големи празници през лятото- Деня на независимостта (4 юли), Деня на Канада (1 юли) и други, тъй като съвпадат със сезона на черешите.
Вече започват да се появяват череши и у нас, така че можете да приготвите този ужасно вкусен американски десерт. Ето как:
Необходими продукти:
- 400 грама брашно
- 50 грама бадеми
- 225 грама масло
- 75 грама пудра захар
- 2 жълтъка
За пълнежа:
- 800 грама череши
- 150 грама сладко от череши
- 50 грама пудра захар
- 2½ с.л. царевично брашно
- 1 белтък
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и го комбинирайте със смлените бадеми (запазете 2 с.л. от тях), маслото, захарта и щипка сол.
Разбъркайте добре, можете да използвате и кухненски робот.
Разбъркайте жълтъците с 2 с.л. вода и добавете и тази смес към брашното.
Сместа ще започне да наподобява тесто, прехвърлете го върху набрашнена повърхност и започнете да месите с ръце.
Когато се получи меко тесто, разделете го на две части, увийте всяка от тях в найлоново фолио и ги сложете в хладилника за 30 минути.
Махнете костилките на черешите, като ги разрежете и извадите или с помощта на уред за премахване на костилки.
Комбинирайте почистените череши със сладкото, захарта и царевичното нишесте.
Извадете тестото от хладилика и пуснете фурната на 180 градуса.
Разточете тестото, докато стане достатъчно голямо, за да покрие дъното и стените на форма или тава с диаметър 25 см.
Прехвърлете го във формата и поръсете с останалите смлени бадеми. Разпределете плънката върху тестото.
Разточете и останалото тесто и го нарежете на широки ленти.
Наредете ги върху плънката, като ги кръстосвате.
С остър нож изрежете излишното тесто.
Разбийте белтъка с малко пудра захар и намажете пая.
Печете около 1 час.
Сервирайте с топка ванилов сладолед.
-
Обичате ли пайове?
-
Да
-
Не
-