Теринът е ястие, традиционно за френската кухня, което като текстура наподобява пастет. Приготвя се в правоъгълна издължена тавичка, което му придава форма на руло.
Обикновено терин се приготвя от някакъв вид месо и много наподобява нашето руло Стефани, но в тази рецепта основата е от тиквички, а месото е вътре, като пълнеж.
Тъй като е сезонът на тиквичките, трябва да се възползваме и да хапваме възможно най-много от този вкусен зеленчук, преди неусетно да е изчезнал от пазара.
Ако искате да опитате малко по-интересно ястие с тиквички, ето как да приготвите терин:
Необходими продукти:
- 4 средно големи тиквички
- 200 грама сирене Фета
- 5 яйца
- 200 мл готварска сметана
- 250 грама пилешко филе
- 3 скилидки чесън
- ¼ връзка копър
- сол и черен пипер
- зехтин
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете 2 от тиквичките на тънки ленти.
Сложете ги да се сварят в подсолена вода или ги запечете на скара/ грил тиган.
Ако сте ги варили, сложете ги върху кухненска хартия, за да се изцедят от излишната вода.
Намажете формата с мазнина.
Наредете тиквичките така, че да покрият дъното и стените на формата. Добре е дори леко да стърчат извън нея.
Измийте, почистете и нарежете пилешкото месо на малки парченца.
Задушете месото със съвсем малко мазнина.
Настържете останалите тиквички, изцедете ги добре от водата и ги прибавете към месото.
Гответе няколко минути, докато тиквичките омекнат, след което добавете и накълцания на ситно чесън.
Прехвърлете месото и тиквичките в гевгир, за да се изцедят от излишната мазнина.
През това време намачкайте сиренето в голяма купа, добавете сметаната, яйцата и разбъркайте добре.
Добавете нарязания на ситно копър, малко сол и черен пипер, а накрая и месото с тиквичките.
Разбъркайте добре и изсипете сместа в подготвената форма.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 1 час.
Изчакайте ястието да изстине напълно, след което го обърнете в чиния и нарежете на филийки.
Може да се сервира със свежа салата.
-
Как предпочитате да консумирате тиквички?
-
Пържени
-
Печени
-