in

Терин от тиквички с пилешко

Терин

Теринът е ястие, традиционно за френската кухня, което като текстура наподобява пастет. Приготвя се в правоъгълна издължена тавичка, което му придава форма на руло.

Обикновено терин се приготвя от някакъв вид месо и много наподобява нашето руло Стефани, но в тази рецепта основата е от тиквички, а месото е вътре, като пълнеж.

Тъй като е сезонът на тиквичките, трябва да се възползваме и да хапваме възможно най-много от този вкусен зеленчук, преди неусетно да е изчезнал от пазара.

Ако искате да опитате малко по-интересно ястие с тиквички, ето как да приготвите терин:

Необходими продукти:

  • 4 средно големи тиквички
  • 200 грама сирене Фета
  • 5 яйца
  • 200 мл готварска сметана
  • 250 грама пилешко филе
  • 3 скилидки чесън
  • ¼ връзка копър
  • сол и черен пипер
  • зехтин

Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете 2 от тиквичките на тънки ленти.

Сложете ги да се сварят в подсолена вода или ги запечете на скара/ грил тиган.

Ако сте ги варили, сложете ги върху кухненска хартия, за да се изцедят от излишната вода.

Намажете формата с мазнина.

Наредете тиквичките така, че да покрият дъното и стените на формата. Добре е дори леко да стърчат извън нея.

Измийте, почистете и нарежете пилешкото месо на малки парченца.

Задушете месото със съвсем малко мазнина.

Настържете останалите тиквички, изцедете ги добре от водата и ги прибавете към месото.

Гответе няколко минути, докато тиквичките омекнат, след което добавете и накълцания на ситно чесън.

Прехвърлете месото и тиквичките в гевгир, за да се изцедят от излишната мазнина.

През това време намачкайте сиренето в голяма купа, добавете сметаната, яйцата и разбъркайте добре.

Добавете нарязания на ситно копър, малко сол и черен пипер, а накрая и месото с тиквичките.

Разбъркайте добре и изсипете сместа в подготвената форма.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 1 час.

Изчакайте ястието да изстине напълно, след което го обърнете в чиния и нарежете на филийки.

Може да се сервира със свежа салата.

Loading

  • Как предпочитате да консумирате тиквички?

    • Пържени тиквички
      Пържени
    • Тиквички
      Печени

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Цветни места

11-те най-колоритни места на Земята

късна смърт

„Късна смърт“ – под стъкления похлупак на любовта и на смъртта