in

Терин от тиквички с пилешко

Терин

Теринът е ястие, традиционно за френската кухня, което като текстура наподобява пастет. Приготвя се в правоъгълна издължена тавичка, което му придава форма на руло.

Обикновено терин се приготвя от някакъв вид месо и много наподобява нашето руло Стефани, но в тази рецепта основата е от тиквички, а месото е вътре, като пълнеж.

Тъй като е сезонът на тиквичките, трябва да се възползваме и да хапваме възможно най-много от този вкусен зеленчук, преди неусетно да е изчезнал от пазара.

Ако искате да опитате малко по-интересно ястие с тиквички, ето как да приготвите терин:

Необходими продукти:

  • 4 средно големи тиквички
  • 200 грама сирене Фета
  • 5 яйца
  • 200 мл готварска сметана
  • 250 грама пилешко филе
  • 3 скилидки чесън
  • ¼ връзка копър
  • сол и черен пипер
  • зехтин

Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете 2 от тиквичките на тънки ленти.

Сложете ги да се сварят в подсолена вода или ги запечете на скара/ грил тиган.

Ако сте ги варили, сложете ги върху кухненска хартия, за да се изцедят от излишната вода.

Намажете формата с мазнина.

Наредете тиквичките така, че да покрият дъното и стените на формата. Добре е дори леко да стърчат извън нея.

Измийте, почистете и нарежете пилешкото месо на малки парченца.

Задушете месото със съвсем малко мазнина.

Настържете останалите тиквички, изцедете ги добре от водата и ги прибавете към месото.

Гответе няколко минути, докато тиквичките омекнат, след което добавете и накълцания на ситно чесън.

Прехвърлете месото и тиквичките в гевгир, за да се изцедят от излишната мазнина.

През това време намачкайте сиренето в голяма купа, добавете сметаната, яйцата и разбъркайте добре.

Добавете нарязания на ситно копър, малко сол и черен пипер, а накрая и месото с тиквичките.

Разбъркайте добре и изсипете сместа в подготвената форма.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 1 час.

Изчакайте ястието да изстине напълно, след което го обърнете в чиния и нарежете на филийки.

Може да се сервира със свежа салата.

  • Как предпочитате да консумирате тиквички?

    • Пържени тиквички
      Пържени
    • Тиквички
      Печени

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Цветни места

11-те най-колоритни места на Земята

късна смърт

„Късна смърт“ – под стъкления похлупак на любовта и на смъртта