Лимончело е една от най-популярните италиански напитки. Ликьорът с вкус на лимон, ярко жълт цвят и фин аромат, се произвежда предимно в Соренто, крайбрежието на Амалфи и остров Капри. Тези райони предлагат перфектна почва и метеорологични условия за отглеждане на висококачествени лимони. Сред най-подходящите сортове лимони за приготвяне на Лимончело са „Femminello“ в Соренто и „Sfusato“ в Амалфи.
Кога е създадена напитката?
Лимончело се приготвя за първи път през XX век и оттогава напитката се превръща в синоним на лято и слънце на италианската Ривиера. Произхождащ от региона Кампания в югозападна Италия, ликьорът бил част от семейните традиции и ритуали за вечеря. Не е ясно обаче кой е създателят на напитката.
Според една от легендите това е Мария Антония Фараче, която през 1900 г. имала голяма градина с лимонови и портокалови дървета на остров Капри. Напитката станала хит в района, а нейният правнук регистрира първата търговска марка през 1988 г.
Според друга версия произходът на лимоновата напитка е остров Сицилия. Независимо откъде идва Лимончелото, факт е, че е една от най-любимите напитки на повечето италианци, а и не само.
Как да си приготвите домашно Лимончело?
Лимончело се приготвя с лимонова кора, вода, алкохол и захар. Тази сладка и леко кисела напитка традиционно се сервира охладена като дижестив след вечеря. За да си направите домашно лимончело, ще ви бъдат необходими следните продукти:
- 10 лимона
- 1 литър водка
- 3 чаши захар
- 4 чаши дестилирана или филтрирана вода
- Бутилка или буркани, в които да съберете 2 литра течност
Първо трябва да почистите хубаво лимоните и да ги настържете с ренде заедно с кората. Залейте с един литър водка и оставете течността да престои една седмица на стайна температура.
В тенджера изсипете захарта и водата и ги оставете да врят 15 минути, без да бъркате. Сместа трябва да стане гъста и сиропирана. Оставете я да се охлади напълно преди да я смесите с водката.
Разпределете напитката в бутилка или буркани и ги затворете плътно. Оставете я да престои две седмици на стайна температура.
Лимончелото вече е готово, а за да бъде още по-приятно, го оставете за малко във фризара, преди да сервирате напитката.
-
Обичате ли Лимончело?
-
Да
-
Не
-