in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СладкоСладко СмяхСмях ЯдосанЯдосан

Защо самолетите имат овални прозорци?

самолет

Когато пътуваме със самолет, повечето от нас предпочитат мястото им да бъде до прозореца, за да се насладим на гледаката отгоре. Въпреки, че са малки, прозорците на самолетите предлагат приятни гледки. Но замисляли ли сте се защо формата им е овална, а не например квадратна?

Истината е, че те невинаги са имали една и съща форма. Преди много години тя е била квадратна. Причината, поради която прозорците на самолетите към днешна дата имат овална форма, е не само естетическа и е доста важна.

С развитието на технологиите аерокосмическото инженерство прави огромен скок в авиоиндустрията. По-модерните самолети могат да превозват повече хора и да пътуват по-бъзро. В средата на XX век авиокомпаниите започват да летят на голяма надморска височина, за да пестят пари, тъй като там плътността на въздуха е по-ниска и се създава по-малко съпротивление за самолетите.

На голяма височина обаче идват и проблемите

Разликата в налягането между купето и външната атмосфера причинява леко разширение на фюзелажа (корпуса), но не толкова малко, че да остане незабелязано. С цел по-голяма безопасност за пътниците и екипажа самолетите са преработени, включително и прозорците.

Квадратните прозорци стават проблемни, тъй като ъглите им помагат за увеличаване на фюзелажа. За разлика от тях, при кръглите прозорци налягането се разпределя по периметъра на прозореца и с тази форма рискът от счупване е отстранен.

Loading

  • Къде предпочитате да седите, когато пътувате със самолет?

    Airplane interior
    • До прозореца
    • До пътеката

КАКВО МИСЛИШ?

5 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Стилист

6 неща, които модните стилисти никога не биха купили

лимончело

Лимончело – най-известният ликьор в Италия