in

Лимончело – най-известният ликьор в Италия

лимончело

Лимончело е една от най-популярните италиански напитки. Ликьорът с вкус на лимон, ярко жълт цвят и фин аромат, се произвежда предимно в Соренто, крайбрежието на Амалфи и остров Капри. Тези райони предлагат перфектна почва и метеорологични условия за отглеждане на висококачествени лимони. Сред най-подходящите сортове лимони за приготвяне на Лимончело са „Femminello“ в Соренто и „Sfusato“ в Амалфи.

Кога е създадена напитката?

Лимончело се приготвя за първи път през XX век и оттогава напитката се превръща в синоним на лято и слънце на италианската Ривиера. Произхождащ от региона Кампания в югозападна Италия, ликьорът бил част от семейните традиции и ритуали за вечеря. Не е ясно обаче кой е създателят на напитката.

Според една от легендите това е Мария Антония Фараче, която през 1900 г. имала голяма градина с лимонови и портокалови дървета на остров Капри. Напитката станала хит в района, а нейният правнук регистрира първата търговска марка през 1988 г.

Според друга версия произходът на лимоновата напитка е остров Сицилия. Независимо откъде идва Лимончелото, факт е, че е една от най-любимите напитки на повечето италианци, а и не само.

Как да си приготвите домашно Лимончело?

Лимончело се приготвя с лимонова кора, вода, алкохол и захар. Тази сладка и леко кисела напитка традиционно се сервира охладена като дижестив след вечеря. За да си направите домашно лимончело, ще ви бъдат необходими следните продукти:

  • 10 лимона
  • 1 литър водка
  • 3 чаши захар
  • 4 чаши дестилирана или филтрирана вода
  • Бутилка или буркани, в които да съберете 2 литра течност

Първо трябва да почистите хубаво лимоните и да ги настържете с ренде заедно с кората. Залейте с един литър водка и оставете течността да престои една седмица на стайна температура.

В тенджера изсипете захарта и водата и ги оставете да врят 15 минути, без да бъркате. Сместа трябва да стане гъста и сиропирана. Оставете я да се охлади напълно преди да я смесите с водката.

Разпределете напитката в бутилка или буркани и ги затворете плътно. Оставете я да престои две седмици на стайна температура.

Лимончелото вече е готово, а за да бъде още по-приятно, го оставете за малко във фризара, преди да сервирате напитката.

Loading

  • Обичате ли Лимончело?

    Italian typical digestive limoncello
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

самолет

Защо самолетите имат овални прозорци?

Семейни филми

7 филма, които напомнят за детството ни