Боядисването на яйцата е най-приятната и забавна великденска традиция. Това е семейно занимание, придружено от позитивни емоции и много усмивки. Това със сигурност е и любимата част от великденските празници на децата.
По магазините има хиляди варианти на бои за яйца, но всички те са пълни с химикали, които все пак минават през черупката на яйцето и поглъщаме част от тях.
Ако не искате да използвате купени бои за яйца, има много неща в природата, които могат да ви помогнат да украсите великденските яйца. Естествени средства за боядисване има в почти всеки цвят, но е важно да имате предвид, че яйцата, боядисани с естествени бои, са доста по-бледи и няма да получите наситените цветове, които се постигат с боите от магазина.
Как да сварите яйцата?
Преди да започнете боядисването, трябва да сварите яйцата. Това всъщност е много деликатен момент, защото ако не ги сварите правилно, може да се счупят, напукат и т.н.
Тъй като яйцата се съхраняват в хладилник, те са студени. Ако ги сложите така в тенджерата, има голяма вероятност да се напукат. Извадете яйцата от хладилника 2-3 часа преди варенето, за да бъдат на стайна температура, когато ги сложите да се варят.
Подгответе си тенджера с вода, в която сложете хавлиена кърпа на дъното. Когато водата заври, яйцата вътре ще започнат да се движат интензивно и ако се удрят в тенджерата, вероятно ще се счупят.
Сложете тенджерата с яйцата на котлона и оставете водата да заври. Засечете 10 минути след завирането. Добре е яйцата да се ядат твърдо сварени.
След това ги сложете под течаща студена вода, за да спрете процеса на готвене, а и за да се охладят леко преди да започнете да ги боядисвате. Не прекалявайте, тъй като е добре яйцата да се боядисват, докато са леко топли.
След като сте сварили яйцата е време за най-забавната част- боядисването.
Има два варианта за боядисване на яйцата, когато използвате естествени бои. Можете да варите яйцата на няколко пъти, като ги варите заедно с оцветителите или да сварите само боите, както е обяснено по-долу, и след това да боядисате яйцата. При първия вариант ще получите по-наситени цветове, но яйцата няма да са боядисани равномерно. Можете да опитате и двата метода, за да видите кой ви допада повече.
Ето как да боядисате яйцата в различни цветове с помощта на естествени продукти:
1. Червено
Червената боя е най-важна, тъй като първото яйце е черено, а обикновено хората правят най-много червени яйца. Можете да постигнете червен цвят по няколко начина – с червени боровинки, малини, обелки от червен лук.
Който и от тези продукти да изберете, комбинирайте 2 чаши от него с 2 чаши вода, добавете 1 лъжица оцет и оставете тази смес да заври. След това я прецедете през марля и боята ви е готова. Благодарение на оцета цветът ще бъде малко по-наситен, но е добре и да оставяте яйцата за по-дълго време вътре в боята.
2. Зелено
За да постигнете зелен цвят, можете да използвате спанак. Технологията е абсолютно същата, варите спанака с малко вода и оцет, прецеждате и готово. Потапяте яйцата в получената естествена боя и изчаквате колкото е необходимо.
3. Жълто
Жълтият цвят става най-хубав, ако използвате куркума. Добавете малко куркума на прах към 2 чаши вода, добавете оцет и оставете сместа да заври. Куркумата вероятно ще се разтвори добре, така че може и да не е необходимо да прецеждате сместа.
4. Лилаво
Червеното зеле ще боядиса яйцата ви в красив синьо-лилав цвят. Отрежете половината от една червена зелка. Нарежете я на парчета и я сварете с малко оцет. В зависимост от това колко време варите зелето, ще получите различен нюанс на боята. За лилав цвят можете да използвате и чай от хибискус.
5. Синьо
За син цвят можете да използвате гроздов сок или боровинки. По-наситено, кралско синьо, ще получите с помощта на боровинките.
6. Оранжево
За оранжеви яйца, сварете голямо количество обелки от лук. Тъй като в лука няма много цвят, трябва да сложите много обелки и да ги варите повече време.
След като сте направили основните цветове, можете да ги комбинирате, за да получавате различни други нюанси.
-
Опитвали ли сте да боядисате яйцата с естествени бои?
-
Да
-
Не
-