Салата Нисоаз произхожда от френския град Ница. Приготвя се от домати, варени яйца, маслини, аншоа или риба тон, както и други зеленчуци, подправени със зехтин и винегрет.
Тази салата става популярна в началото на 20-ти век и е приготвяна от някои от най-добрите готвачи в света. Делия Смит нарича Нисоаз „една от най-добрите комбинации на съставки за салата, изобретявани някога“, а Гордън Рамзи смята, че това е най-добрата лятна салата.
Има различни начини за приготвяне и сервиране на салата Нисоаз. Тя може да бъде както разбъркана, така и подредена- всеки компонент да е отделно от другия. Може всички зеленчуци да са сварени, а е възможно и някои от тях да бъдат сурови. Самите съставки също могат да бъдат променяни, но обикновено картофите и зеленият боб винаги присъстват, а варените яйца и рибата тон (или аншоа) са от задължителните компоненти.
Ако са ви останали варени яйца от Великден, салата Нисоаз е чудесен вариант да ги оползотворите. Освен това тази салата е доста хранителна, благодарение на картофите и яйцата, така че е подходяща за вечеря.
Необходими продукти:
- 200 грама риба тон от консерва
- 6 сварени яйца
- 10 бейби картофчета
- 5-6 листа маруля или айсберг
- 3 домата
- 200 грама зелен боб
- ¼ ч. маслини
- 2 с.л. каперси
- 5-6 репички
За винегрета:
- ¼ ч. лимонов сок
- ¾ ч. зехтин
- 3 с.л. зелен лук
- 2 с.л. босилек
- 1 с.л. мащерка
- 2 ч.л. риган
- 1 ч.л. диджонска горчица
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
За да направите винегрета, комбинирайте всички съставки в купичка или малко бурканче и разбъркайте добре.
Сложете картофите в тенджера с вода и сложете на котлона. След като водата заври, добавете 1 лъжица сол и оставете да се варят, докато омекнат.
Докато са още топли, нарежете ги на кръгчета. Тези картофи не е нужно да се белят, тъй като нямат обелка, а по-скоро тънка кожичка.
Сложете ги в купа и ги залейте с малко от винегрета.
Сварете и зеления боб за няколко минути. След като омекне, извадете го от тенджерата и го изплакнете със студена вода, за да спрете готвенето.
Измийте и нарежете доматите, репичките и марулята.
Обелете яйцата и ги нарежете на четвъртинки.
Наредете марулята в голяма чиния. Всички продукти се подреждат на купчинки.
Наредете картофите, доматите, репичките, яйцата, маслините, боба, поръсете с каперсите, а отгоре сложете рибата тон.
Полейте салатата обилно с останалия винегрет.
-
Опитвали ли сте салата Нисоаз?
-
Да
-
Не
-