Агнешкото е най-предпочитаното месо през пролетта. На празничните трапези на Великден и Гергьовден задължително присъства агнешко месо.
Вкусът на агнешкото е доста специфичен, но когато е приготвено както трябва, месото е изключително крехко и много вкусно.
За да бъде агнешкото вкусно, трябва да има хрупкава коричка, да е овкусено добре, да се пече много бавно и да бъде поднесено с подходяща гарнитура.
В тази рецепта агнешката плешка е комбинирана с различни зеленчуци. Имайте предвид, че плешката се пече доста по-дълго в сравнение с другите части на агнето, но пък е вкусна и ароматна.
Най-важното нещо, когато приготвяте агнешка плешка, е да бъдете търпеливи. Наистина отнема много време, но крайният резултат е впечатляващ.
Необходими продукти:
- 1 агнешка плешка
- 1 ч. бяло вино
- 1 ч. бульон
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- 1 ч.л. кимион
- 2 с.л. розмарин
- 4-5 скилидки чесън
- 1 ч.л. бахар
- сол и черен пипер
- черен пипер на зърна
- 2-3 глави лук
- 3 моркова
- 5 картофа
- олио или зехтин
Начин на приготвяне:
Първо измийте много добре месото. Подсушете го с кухненска хартия и комбинирайте пушения червен пипер, кимиона, розмарина, бахара в купичка. Добавете малко мазнина.
Натрийте плешката със сол хубаво, а след това втрийте подправките в месото.
Сложете плешката в тава, добавете бульона и бялото вино. Поръсете с малко черен пипер на зърна и покрийте с алуминиево фолио.
Печете на не повече от 160 градуса.
Оставете да се пече около 3 часа. След това измийте и нарежете зеленчуците на едро.
Добавете и тях в тавата и върнете месото във фурната, вече без фолио.
Увеличете градусите, за да може зеленчуците да се сготвят и коричката на месото да стане хрупкава.
-
Обичате ли агнешко?
-
Да
-
Не
-