Тако салатата е ястие, което включва някои от съставките на такосите, но вместо в „черупки“ за тако, продуктите са нарязани и поднесени в кошничка, направена от тортила.
Тако салата може да се направи с пилешко, телешко или говеждо. Добавят се зеленчуци по избор, обикновено айсберг, домат, краставица, царевица и други. Настърганото сирене Чедър е задължително за тако салатата.
Купичката от тортила е много интересен метод за сервиране. Естествено можете да сервирате тази салата и в чиния, но тази купичка е чудесно допълнение към салатата, тъй като също се яде.
Необходими продукти:
- 500 грама говеждо месо
- 2 с.л. подправка за тако
- 1 глава айсберг или 1 маруля
- 1 чаша царевица
- ½ ч. вода
- 6 тортили (можете да използвате и лаваш)
- 2 ч. чери домати или 2 големи домата
- 1 ч. моцарела
- 1 глава лук
- ½ ч. маслини без костилка
- заквасена сметана
- салца, по избор
Начин на приготвяне:
Запържете нарязаното на ситно или смялно говеждо месо в малко мазнина.
Оставете на котлона, докато месото се сготви почти напълно. Премахнете излишната мазнина, добавете подравката за тако и водата и оставете да се готви още 5-6 минути.
Когато водата се изпари, добавете царевицата и свалете тигана от котлона.
Подгответе 6 еднакви купички и ги наредете в тава, обърнати надолу.
Намажете тортилите и от двете страни с малко олио.
Сложете тортилите върху купичките и ги наместете така, че да приемат желаната от вас форма.
Сложете алуминиево фолио отгоре и заедно с него притиснете тортилите към купичките.
Печете около 5 минути на 180 градуса. След това махнете купичките и оставете тортилите, които вече трябва да са заели формата им.
Върнете ги във фурната и печете още 5-6 минути.
Добре е да направите 1-2 допълнителни кошнички, в случай, че някоя се счупи.
Оставете кошничките да се охладят добре. През това време измийте и нарежете зеленчуците.
Във всяка кошничка сложете малко нарязана маруля или айсберг на дъното, след това сложете домати, маслини и лук.
Сложете малко салца, ако сте решили да използвате,както и малко заквасена сметана.
Добавете 1-2 лъжици от сготвеното месо и поръсете с настъргана моцарела.
-
Харесвате ли по-интересните варианти за сервиране на храната?
-
Да
-
Не
-