Емпанада е ястие от испанската кухня, което най-общо казано представлява тесто с пълнеж, което може да се изпече или изпържи.
Името идва от испанския глагол „empanar“ и се превежда като „паниран“, тоест увит или покрит с хляб.
Това ястие е испанско, но е често срещано и в други култури- южноевропейски, латиноамерикански и филипинските.
Плънката може да се състои от месо, сирене, домати, царевица, риба, различни зеленчуци и много други.
Емпанадите могат да се сервират топли, като основно ястие, придружени от различни сосове или салати. Другият вариант за сервиране на емпанадите е да са студени, като предястие или разядка.
Има и сладък вариант на емпанади, като за него се използва плодова плънка.
Ето как да приготвите вкусни пилешки емпанади:
Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 1 червена чушка
- 1 жълта или зелена чушка
- 4 скилидки чесън
- 2 с.л. магданоз
- 700 грама пилешко месо
- 2-3 с.л. пилешки бульон
- 1 чаша вода
- 1 с.л. доматена паста
- 1 яйце
- сол и черен пипер
- 2 листа бутер тесто
Начин на приготвяне:
Можете и сами да омесите тестото за емпанадите с брашно, масло и яйце, но по-лесният и бърз вариант е да използвате готово бутер тесто.
Почистете и нарежете на ситно лука и чушките. Запържете ги в зехтина за 5-6 минути, докато омекнат и добавете накълцания на ситно чесън.
Добавете нарязаното на ситно пилешко месо, заедно с водата и бульона. Овкусете със сол и черен пипер и добавете доматената паста.
Оставете плънката да се готви, докато по-голямата част от водата се изпари. Не бива да става и прекалено суха.
Разточете леко бутер тестото и изрежете големи кръгове с диаметър 12-13 см. За целта можете да използвате по-широка чаша или купичка.
Сложете по 1-2 лъжици от плънката в едната част на кръговете. Сгънете ги така, че да се получат полукръгове и притиснете с вилица отворените краища на тестото, за да не се отворят емпанадите по време на готвенето.
Разбийте яйцето с малко вода и намажете емпанадите с него.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 минути.
Можете и да изпържите емпанадите, ако искате да бъдат по-хрупкави.
-
Опитвали ли сте емпанади?
-
Да
-
Не
-