Баницата заема централно място в българската кухня. Тя присъства на трапезата на българина на всеки празник, а освен това е любима закуска в обикновените дни.
Има хиляди разновидности на баницата. Класическата баница със сирене, различни зеленчукови баници, като зелник и лучник, има баници с месо, с локум, с плодове и дори с ориз.
Освен това баницата може да бъде вита, налагана или направена на малки банички.
При класическата рецепта за баница, корите се омесват и разточват на ръка, но в днешното забързано ежедневие рядко имаме време за това и обикновено използваме готови кори.
Ето как да си направите вкусни вити банички със сирене на днешния празник:
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница
- 3 яйца
- 50 грама масло
- 120 грама кисело мляко
- 250-300 грама краве сирене
- 2-3 супени лъжици олио
Начин на приготвяне:
Първата стъпка, когато приготвяте баница, е да си подготвите тавата, в която ще я печете, като я намажете с малко олио.
Разбийте яйцата, добавете киселото мляко, а след това натрошеното сирене.
Корите се намазват с малко разтопено масло, поръсва се с плънката и се завива на руло, от по-дългата страна на кората.
След това рулото се навива във формата на охлювче и се слага в тавата.
След като завиете всички кори, поръсете баничките с малко олио отгоре.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-30 минути.
-
Каква баница предпочитате?
-
Класическа баница със сирене
-
Друг вид- със спанак, месо и т.н.
-