Табуле е една от най-популярните салати в турската и арабската кухня. Тази свежа салата е най-популярна в Истанбул и се приготвя от ситно нарязан лук, магданоз, обелени домати, краставици, булгур и дресинг.
Билките и подправките винаги са били съществена част от арабската кухня и именно поради тази причина Табуле е една от най-популярните салати в Близкия Изток.
В Ливан дори има национален ден на Табуле, който се чества в първата събота на месец юли.
Благодарение на булгура, Табуле е подходяща салата за обяд или вечеря. Има рецепти, в които се добавя и месо.
Ето как да приготвите Табуле вкъщи:
Необходими продукти:
- 2 чаши булгур
- 2 чаши зеленчуков бульон
- ½ ч. зехтин
- 5-6 домата
- 1 краставица
- 2 стръка зелен лук
- 2 връзки магданоз
- 2 лимона
- 1 ч. листа от мента
- сол
Начин на приготвяне:
Залейте булгура с горещия зеленчуков бульон, добавете 1 лъжичка сол и оставете да се накисне за поне 30 минути. Булгурът трябва да абсорбира цялата течност. Можете да използвате и вода, ако нямате бульон.
Комбинирайте булгура със зехтина, сокa и кората от лимоните и разбъркайте добре.
Добавете обелените и нарязани домати и краставица, нарязания на ситно лук, както и магданоза.
Добавете и нарязаните на ситно листа от мента.
Ако има нужда добавете още сол и зехтин.
Оставете салатата да престои поне 30 минути преди да я сервирате.
-
Обичате ли магданоз?
-
Да
-
Не
-