Няма нищо по-вкусно от прясно изпечени кроасани. Те се правят с многолистно тесто и пълнеж по желание- може да бъде солен (шунка, кашкавал, сирене) или сладък (шоколад или сладко).
Кроасаните се появяват още през 1686 г. по време на турската обсада на Виена. Според легендите, виенски пекари предупредили охраната на града за промъкващите се в подземните канали турци и по този начин спасили града. По този повод изпекли сладкиш във формата на полумесец, заради полумесеца на знамето на Османската империя. Впоследствие французите изменят рецептата и добавят масло. Кроасанът става типичен за френската кухня.
Необходими продукти:
- 400 грама масло
- 500 грама брашно
- 50 грама захар
- 2 ч.л. сол
- 1 с.л. мая
- 400 мл прясно мляко
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
Нарежете 60 грама от маслото на малки парчета.
Сложете ги в купа, добавете брашното, захарта, солта и маята.
Разбийте тези продукти, като използвате приставката за тесто.
Без да изключвате миксера, добавете чаша и половина прясно мляко.
Разбийте сместа добре, трябва да се получи меко тесто.
Увийте тестото в найлоново фолио и го сложете в хладилника за около 30 минути.
Разточете го във формата на правоъгълник върху силиконова подложка, за да не залепва за плота.
Важно е да получите правилна правоъгълна форма.
Оставете тесотото да престои в хладилника още 4 часа.
Разбийте останалото масло с 2-3 супени лъжици брашно.
Оформете правоъгълник и от тази смес и го оставете в хладилника за 30 минути.
Масленият правоъгълник трябва да бъде малко по-малък от другия.
Извадете тестото от хладилника, сложете маслото върху него и загънете тестото от всички страни. Внимателно разточете през стреч фолио.
Тази процедура се прави 3 пъти. Нарича се „ламиниране“ на тестото и по този начин става многолистно.
След като сте размесили добре маслото в тестото, слагате го в хладилника за последен път, за около 30 минути.
След като го извадите от хладилника, разточете го на голям правоъгълник. С нож за пица нарежете тестото на големи триъгълници.
Сложете парченце шоколад, лъжица сладко или друг пълнеж в основата на всеки триъгълник и загънете на руло, от основата към върха. Можете да не слагате нищо в кроасаните, пак стават много вкусни.
Наредете готовите кроасани върху хартия за печене и оставете на стайна температура за около час.
Преди печене, намажете ги с разбитото яйце, смесено с 1 лъжица прясно мляко.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 минути.
-
Обичате ли кроасани?
-
Да
-
Не
-