Тази кремообразна италианска салата с Бурата има богат вкус и е достатъчно засищаща, за да бъде подходяща за вечеря.
Сиренето Бурата е много меко сирене, което се приготвя от краве мляко. Правят се „торбички“ от моцарела, които се пълнят със сметана от краве мляко. Бурата е много ефектно сирене за салати, тъй като при разрязване буквално се разлива.
Сиренето Бурата е измислено с цел намаляване на отпадъците от моцарелата, но определено е едно от най-великите неща в италианската кухня.
Необходими продукти:
- ¼ ч. зехтин
- 1 стрък праз
- 200 грама рукола
- 300 грама чери домати
- 8 филийки прошуто
- 50 грама маслини
- 350 грама сирене Бурата (около 4 топки)
- 50 грама босилек
- балсамов оцет и сол
Начин на приготвяне:
Почистете и нарежете праз лука. Запържете го с малко зехтин и сол. Оставете праза настрана, да се охлажда.
Измийте и почистете руколата, доматите и босилека.
Наредете салатата, като започнете с руколата, след това сложете чери доматите, разрязани наполовина, и маслините. Добавете сиренето Бурата, прошутото и босилека.
Настържете малко лимонова кора и изстискайте целия лимон върху салата.
Поръсете със запържения праз и овкусете със зехтин, оцет и сол.
-
Кое италианско сирене харесвате най-много?
-
Бурата
-
Горгонзола
-
Моцарела
-