Канолите са един от най-известните сицилиански специалитети. Те дори са включени в Списъка на традиционните италиански хранително-вкусови продукти на италианското Министерството на земеделието, храните и горите.
Първоначално канолите се приготвяли само за карнавалите, но в последствие се превръщат в един от най-популярните италиански десерти.
Канолите представляват десерт, състоящ се от специално вафлено тесто, което се пържи, след това се завива на руло и се пълни с крем от рикота.
За да приготвите каноли, ще имате нужда от формички с цилиндрична форма.
Необходими продукти:
- 150 грама брашно
- 1 с. л. захар
- щипка сода за хляб
- ½ ч. л. канела
- 1 с. л. какао
- 30 грама масло
- 1 яйце
- 50 мл бяло вино или вино Марсала
- 50 грама черен шоколад
- олио, за пържене
За пълнежа:
- 250 грама рикота
- 100 грама маскарпоне
- 2 с. л. портокалова кора
- 2 с. л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Комбинирайте брашното, захарта, содата, канелата и какаото, както и щипка сол.
Добавете маслото и го разбъркайте добре, за да няма бучки.
Разделете белтъка и жълтъка на яйцето. Смесете жълтъка с виното и го добавете към сместа.
Замесете тесто и го сложете в хладилника.
Разточете тестото на много тънко, дори можете да използвате машина за паста, ако имате такава.
Загрейте голямо количество олио в тенджера и изрежете кръгчета от разточеното тесто. Сложете формичка във всяко кръгче и залепете двата края с разбит белтък.
Олиото трябва да достигне температура 180 градуса.
Пържете канолите една по една за около 60 секунди.
Когато ги извадите, махнете формите и наредете канолите върху хартия за печене.
Разбийте рикотата с маскарпонето, добавете портокаловата кора и захарта. Напълнете охладените каноли с този крем.
Можете да потопите канолите в натрошен шамфъстък, шоколад или други ядки.
-
Опитвали ли сте каноли?
-
Да
-
Не
-