Пиле Тика Масала е индийско ястие, което се състои от парчета обезкостено пилешко месо и вкусен кремообразен сос, състоящ се от сметана, домати и подправки.
Има хиляди рецепти за това ястие, като обикновено единственото общо помежду им е пилешкото месо.
Ето как да приготвите автентичното индийско ястие Пиле Тика Масала:
Необходими продукти:
- 6 скилидки чесън
- 4 ч. л. настърган джинджифил
- 4 ч. л. куркума
- 2 ч. л. гарам масала (смес от пикантни подправки)
- 2 ч. л. кориандър
- 2 ч. л. кимион
- 1 1/2 ч. кисело мляко
- 1 кг пилешко месо
- 3 с. л. масло Гхи
- 1 глава лук
- 1/4 ч. доматена паста
- 6 шушулки кардамон
- 2 люти чушки
- 1 консерва белени домати
- 2 ч. сметана
- пресен магданоз
- сварен бял ориз
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от тази рецепта е мариноването на месото.
Комбинирайте чесъна, джинджифила, куркумата, масалата, кориандъра и кимиона.
Добавете киселото мляко, малко сол и половината от сместа в голяма купа.
Добавете почистеното и нарязаното месо и разбъркайте, така че да се покрие добре с марината. Оставете да престои между 4 и 6 часа.
Загрейте маслото Гхи в тенджера. Добавете нарязания на ситно лук, доматената паста, кардамона и лютите чушки. Гответе около 5 минути, след което добавете останалите подправки.
Добавете доматите, като ги натрошите с вилицата, така че да станат на едри парчета. Оставете да се готви около 10 минути, като разбърквате от време на време.
Добавете сметаната и оставете да се готви, докато сосът се сгъсти, около 30-40 минути.
Сложете маринованото месо във фурната и печете около 10 минути.
След това го добавете към соса и оставете да се сготви напълно.
Накрая поръсете с нарязан магданоз и сервирайте със сварен бял ориз.
-
Харесвате ли богатия вкус на индийската кухня или предпочитате ястия с по-малко подправки?
-
Харесвам индийската кухня
-
Не обичам много подправки
-