Сармите са задължителен елемент от трапезата на Бъдни вечер, а дали ще приготвите зелеви или лозови, зависи изцяло от вашия вкус. Вече ви предложихме рецепта за постни зелеви сарми, а ако не харесвате киселото зеле, можете да направите лозови сарми за 24-ти.
Необходими продукти:
- 30-40 броя лозови листа
- 1 ч. ч. ориз
- 1 глава лук
- 20-30 грама стафиди
- олио
- сол
- черен пипер
- червен пипер
- чубрица
Начин на приготвяне:
Запържете нарязания на ситно лук в малко олио. Добавете ориза и запържете леко и него.
Добавете половин чаена чаша вода. След като оризът поеме водата и набъбне, добавете всички подправки и стафидите.
След около минута свалете сместа от котлона и я оставете леко да изстине.
Измийте лозовите листа внимателно, лесно се късат.
Сармите се сгъват по следния начин: сложете една лъжица от плънката в най-широката част на листото. Загънете левия и десния край към плънката, след което навийте на руло.
На дъното на тенджерата наредете няколко лозови листа. Наредете сармите плътно една до друга, а отгоре ги притиснете с чиния.
Сармите се варят на слаб огън, около 45-50 минути.
-
Колко ястия ще имате на трапезата на Бъдни вечер?
-
7
-
9
-
11
-