Руската салата или салатата Оливие, както я наричат в Русия, е много популярна по цял свят. В България често се приготвя за празничната трапеза в новогодишната нощ. Тя е вкусна, може да се съхранява в хладилника няколко дни, а съставките са лесно достъпни.
Салата Оливие е създадена в Русия през 19 век от готвача Люсиен Оливие и е кръстена на него. Оригиналното име на тази салата е Оливие, но по света я наричат по най-различни начини- руска, френска и т.н.
В тази салата се слагат варени картофи, варени яйца, грах, царевица, моркови, кисели краставички и някакъв колбас, но ние ще ви предложим вегетариански вариант, който е без месо.
Салатата се сервира студена и можете да я поднесете по интересни начини, за да създадете още повече настроение на трапезата.
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 3 големи картофа
- 3 моркова
- 200 грама грах
- 4-5 големи кисели краставички
- 250 грама майонеза
- 50 грама заквасена сметана
- 1/2 ч. л. сушен копър
- 1 ч. л. горчица
- 1 с. л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Сварете яйцата. За добре сварени яйца, засечете 10-12 минути след завирането на водата.
Изстудете ги със студена вода, обелете ги и ги нарежете на кубчета.
Нарежете и киселите краставички на кубчета.
Нарежете картофите и морковите също на кубчета и ги сварете за 12-15 минути.
В последните 2-3 минути добавете и грахта.
Изцедете и измийте със студена вода, за да се охладят.
Разбъркайте майонезата с горчицата, лимоновия сок, сметаната и копъра.
Комбинирайте всички съставки и разбъркайте добре.
Изчакайте да изстине добре преди да сервирате.
-
Приготвяте ли руска салата за празниците?
-
Да
-
Не
-