in

Вегетарианска руска салата

Руската салата или салатата Оливие, както я наричат в Русия, е много популярна по цял свят. В България често се приготвя за празничната трапеза в новогодишната нощ. Тя е вкусна, може да се съхранява в хладилника няколко дни, а съставките са лесно достъпни.

Салата Оливие е създадена в Русия през 19 век от готвача Люсиен Оливие и е кръстена на него. Оригиналното име на тази салата е Оливие, но по света я наричат по най-различни начини- руска, френска и т.н.

В тази салата се слагат варени картофи, варени яйца, грах, царевица, моркови, кисели краставички и някакъв колбас, но ние ще ви предложим вегетариански вариант, който е без месо.

Салатата се сервира студена и можете да я поднесете по интересни начини, за да създадете още повече настроение на трапезата.

Необходими продукти: 

  • 2 яйца
  • 3 големи картофа
  • 3 моркова
  • 200 грама грах
  • 4-5 големи кисели краставички
  • 250 грама майонеза
  • 50 грама заквасена сметана
  • 1/2 ч. л. сушен копър
  • 1 ч. л. горчица
  • 1 с. л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Сварете яйцата. За добре сварени яйца, засечете 10-12 минути след завирането на водата.

Изстудете ги със студена вода, обелете ги и ги нарежете на кубчета.

Нарежете и киселите краставички на кубчета.

Нарежете картофите и морковите също на кубчета и ги сварете за 12-15 минути.

В последните 2-3 минути добавете и грахта.

Изцедете и измийте със студена вода, за да се охладят.

Разбъркайте майонезата с горчицата, лимоновия сок, сметаната и копъра.

Комбинирайте всички съставки и разбъркайте добре.

Изчакайте да изстине добре преди да сервирате.

  • Приготвяте ли руска салата за празниците?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 идеи за тоалети, подходящи за празниците

Иван Юруков – Дон Кихот в любовта или емоционален атентатор