in

Вегетарианска руска салата

Руската салата или салатата Оливие, както я наричат в Русия, е много популярна по цял свят. В България често се приготвя за празничната трапеза в новогодишната нощ. Тя е вкусна, може да се съхранява в хладилника няколко дни, а съставките са лесно достъпни.

Салата Оливие е създадена в Русия през 19 век от готвача Люсиен Оливие и е кръстена на него. Оригиналното име на тази салата е Оливие, но по света я наричат по най-различни начини- руска, френска и т.н.

В тази салата се слагат варени картофи, варени яйца, грах, царевица, моркови, кисели краставички и някакъв колбас, но ние ще ви предложим вегетариански вариант, който е без месо.

Салатата се сервира студена и можете да я поднесете по интересни начини, за да създадете още повече настроение на трапезата.

Необходими продукти: 

  • 2 яйца
  • 3 големи картофа
  • 3 моркова
  • 200 грама грах
  • 4-5 големи кисели краставички
  • 250 грама майонеза
  • 50 грама заквасена сметана
  • 1/2 ч. л. сушен копър
  • 1 ч. л. горчица
  • 1 с. л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Сварете яйцата. За добре сварени яйца, засечете 10-12 минути след завирането на водата.

Изстудете ги със студена вода, обелете ги и ги нарежете на кубчета.

Нарежете и киселите краставички на кубчета.

Нарежете картофите и морковите също на кубчета и ги сварете за 12-15 минути.

В последните 2-3 минути добавете и грахта.

Изцедете и измийте със студена вода, за да се охладят.

Разбъркайте майонезата с горчицата, лимоновия сок, сметаната и копъра.

Комбинирайте всички съставки и разбъркайте добре.

Изчакайте да изстине добре преди да сервирате.

  • Приготвяте ли руска салата за празниците?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 идеи за тоалети, подходящи за празниците

Иван Юруков – Дон Кихот в любовта или емоционален атентатор