Днес е един от най-светлите християнски празници и едно от задължителните неща на трапезата е питката. На Бъдни вечер се приготвя содена питка, в която се слагат късмети – паричка, копче, бобче, клечка, дренче и други. Обикновено в питката се слагат толкова на брой късмети, колкото са хората в семейството.
Разчупването на питката се прави от главата на семейството, първото парче е за Богородица, второто за дома, а останалите за членовете на семейството.
Важно условие, свързано с питката за днешния празник, е да не се меси от младо момиче, на което му предстои да се омъжва.
Необходими продукти:
- 500 грама брашно
- 250 мл вода
- 1 ч. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 1 с. л. сода за хляб
- 2 с. л. оцет
- 2-3 с. л. олио
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и направете кладенче в него.
Добавете водата, захарта и солта в кладенчето.
Разтворете содата в оцет и добавете и тях.
Размесете тестото.
По време на месенето добавете и олиото.
Оставете тестото за 10 минути.
Сложете го в подходящ съд за печене, сложете късметите и направете дупчици с вилица или леки прорези с нож.
Печете на 170 градуса около 30-40 минути.
Когато извадите питката от фурната, напръскайте я с малко вода и я увийте в кърпа.
Можете да отделите малко от тестото и да украсите питката със слънце, житен клас, грозд, кръст.
-
Какви късмети слагате в питката?
-
Само паричка
-
Паричка, Копче, Бобче, Дренче, Клечка
-