Макарони със сирене или т.н. мак енд чийз е популярно ястие, което се състои от сварени макарони и сос от сирене, най-често чедър. Това ястие най-често се приготвя на фурна, но може да бъде направено и на тиган. Има различни разновидности на рецептата, като някои включват колбас или месо, в други рецепти сосът се приготвя от няколко вида сирене.
Макар че това е едно от най-популярните ястия в САЩ, всъщност първите сведения за приготвяне на подобно ястие са от 14-ти век, в Италия. Чак през 1793 година рецептата стига и до Америка.
В наши дни това лесно и бързо ястие е сред любимите на много американци. Вижте как се приготвя:
Необходими продукти:
- 1 пакет макарони (500 грама)
- 2 ч. ч. мляко
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. брашно
- 300 грама чедър
- 100 грама пармезан
- сол
- черен пипер
- червен пипер (по избор)
Начин на приготвяне:
Сварете макароните в подсоледна вода за около 10 минути.
Загрейте маслото в голям тиган. Когато се разтопи добавете брашното.
След около минута, бавно добавете прясното мляко, при непрестанно бъркане.
Оставете на котлона, докато сосът се сгъсти, за около 5 минути.
Добавете сварената паста и настърганото сирене чедър.
Разбъркайте добре и прехвърлете в намазнена тавичка.
Поръсете с настъргания пармезан и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 20 минути.
-
Опитвали ли сте класически американски макарони със сирене?
-
Да
-
Не
-