Карфиолът е много полезен и вкусен, но често липсва креативност при приготвянето му. Този зеленчук е богат на витамини C, B1 и B2, и е много хранителен.
Ако ви е омръзнало да хапвате карфиол само на супа и туршия, можете да опитате тази вкусна алтернатива на стековете от месо.
Стекът от карфиол може да се сервира както като основно ястие, така и като гарнитура. Приготвя се бързо, не са ви необходими почти никакви продукти, а резултатът е доста вкусен.
Необходими продукти:
- 1 голяма глава карфиол
- 2-3 с. л. зехтин
- сол
- черен пипер
- пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса.
Внимателно отстранете зелените листа на карфиола.
Разрежете го на парчета с дебелина около 2,5 см. Използвайте много остър нож, за да не се начупи.
Намажете стековете със зехтин и от двете страни, овкусете със сол и черен пипер и ги наредете върху хартия за печене.
Стековете от карфиол се пекат около 30-35 минути, до златисто.
Поръсете с пресен магданоз и сервирайте.
-
Опитвали ли сте веган стек?
-
Да, от тофу
-
Да, от нахут
-
Да, от карфиол
-
Не, не съм
-