Произходът на тирамисуто е доста оспорван, но за създател на този обичан от всички десерт, се смята Адо Кампеол. Той пръв запечатва рецептата по начина, по който я познаваме днес.
През годините популярният десерт преминава през много върхове и падения сред любителите на добрата храна – в един момент съдържа твърде много мазнини или прекалено много захар, а в друг, придобива популярност след като феновете на кето диетата го пригодиха към техния начин на хранене. Тирамисуто се приготвя в почти всички ресторанти – от титуловани с Мишлен, до малки тратории. Но навсякъде идеята на това велико творение остава една и съща – контрастът между лекия яйчен крем и горчивото, плътно кафе, скрепен с характерния вкус на сладкото вино Марсала.
Рецептата, която ще споделяме тук се придържа към класическата, но красотата на всеки десерт остава в експериментирането и нагаждането към собствения вкус.
Необходими продукти (за 8 порции):
- Керамична или метална тавичка (около 25см на дължина)
- 300 грама бишкоти
- 500 грама маскарпоне
- 4 яйца (размер L)
- 125 грама захар
- 300 мл кафе (еспресо или мока)
- 2 с. л. сладко вино (оригинално се използва Марсала)
- Какао
Начин на приготвяне:
Пригответе кафето, за да може да изстине. Класическата рецепта препоръчва еспресо, но може да използвате прясно сварено кафе в мока или също така филтър. За тези, които обичат по-сладкото, може да добавите 1-2 с.л захар. Към кафето добавете и сладкото вино (по избор).
Разделете белтъците от жълтъците в две отделни, големи купи. Добавете половината захар към жълтъците и ги разбийте добре, докато захарта не се разтвори напълно и сместа не стане бледа и лека. В тази стъпка може да използвате миксер, но телена бъркалка ще свърши също толкова добра работа.
В отделна купа, размекнете сиренето маскарпоне. Към него добавете жълтъците и разбъркайте леко, като се стараете да не останат бучки от маскарпоне.
Разбийте белтъците като прибавяте лека полека останалата захар. Миксер би улеснил процеса, но и телена бъркалка ще свърши работа. Белтъците трябва да станат леки и пухкави, като образуват твърди връхчета или остават на място, когато обърнете купата (ако ги разбивате прекалено дълго, има възможност сместа да се пресече!).
Смесете постепенно белтъците и сместа от жълтъци и маскарпоне, с помощта на шпатула.
Следва най-забавната част – сглабянето. Трябва да напоите бишкотите с кафе. Не задържайте бишкотите твърде дълго в кафето, тъй като могат да поемат твърде много течност.
Подредете напоените бишкоти на дъното на съда, с който разполагате, след което нанесете част от маскарпоне крема.
Повторете с още един слой бишкоти и маскарпоне. В зависимост от тавата, трябва да получите 2 или 3 слоя.
Накрая разпръснете какао отгоре с помощта на сито или цедка.
Завийте внимателно тавата с фолио, като внимавате да не допрете крема.
Оставете тирамисуто в халдилника, за да стегне през нощта.
Насладете се с чаша кафе по всяко време на деня!
-
Как предпочитате тирамисуто – класическо или с добавка плод?
-
Класическо
-
С плод
-