in

ЕхаЕха

Хоакин Финикс – Жокера, за който знаем твърде малко

Какво се крие зад Хоакин Финикс, изиграл брилянтно Жокера и взел съвсем заслужено „Оскар“ за главната роля в едноименния филм? Животът му тече на бързи обороти – от крайност в крайност до смирение и стесняване на вътрешните граници. За всеки обаче е ясно, че талантът му е безусловен.

На 31 октомври 1993 година неговият брат, за който се е смятало, че е актьор с брилянтно бъдеще – Ривър Финикс, взима свръхдоза наркотици и умира пред холивудския нощен клуб Viper Room, собственост на Джони Деп. Обаждането на Хоакин до 911 в опит да спаси брат си е излъчвано многократно по телевизията и радиото. Връзката между двамата братя е била много силна и Хоакин отказва и до днес да говори за загубата. През 2019 година се ражда синът му, който актьорът кръщава Ривър, в негова памет. Трагедията тогава предизвиква оттеглянето му от обществения живот, напуска САЩ със семейството си, връща се след години. Повратна точка в живота на Хоакин! Поредната.

Роден е в Пуерто Рико. Живее там само 4 години, след което семейството му се премества в континенталната част на Америка. За известно време родителите му са активни участници в религиозна секта, която е забранена през 1978 година, докладвана за проституция и педофилия. Когато я напускат окончателно, семейството променя и фамилното си име на Финикс, за да символизира новото начало. И петте деца – 3 момчета и 2 момичета, са ангажирани с актьорската кариера от малки. Хоакин е вегетарианец от 3-годишен, впоследствие става веган. Такива са и двете му кучета. Като малък започва да се нарича Лийф (листо), защото много иска да бъде като по-големия си брат Ривър (река) и сестра си Рейн (дъжд). Той дори използва това име при първите си роли до 15-годишна възраст. После се връща към името Хоакин. Към това го подтиква брат му Ривър, който му казва: „Ще видиш, че ще станеш по-велик актьор от мен един ден“.

Хоакин е познат на широката публика с превъплъщението на император Комод от „Гладиатор“. Запомнящи са още ролите му в „Обратен завой“, „8 мм“, „Моят личен Айдахо“, „Тя“, „Господари на нощта“ и др. По време на едно от оттеглянията си като актьор обявява, че ще става рапър. Това му поприще също се оказва успешно и печели награда „Грами“.

Актьорът се ражда с малоформация на горната устна, известна като „заешка уста“ и претърпява операция като малък. Белегът му може да бъде лесно забелязан,защото той никога не се опитва да го прикрие. През годините е могъл да го заличи чрез хирургическа намеса, но отказва с аргумента, че белезите са част от личната история на всеки и не бива да се неглижират. Въпреки че е израснал в семейството на хипита, а може би точно заради това, Хоакин не споделя много, пази личния си живот, не обича да дава интервюта. Все пак някои негови думи, макар казани рядко, остават в съзнанието и хвърлят повече светлина върху личния му свят:

„Страхуваме се от идеята за лична промяна, защото смятаме, че трябва да пожертваме нещо, да се откажем от нещо. Но в най-добрия си вид човешките същества сме толкова креативни и изобретателни – и можем да създаваме, разработваме и прилагаме системи за промяна, които са полезни за всички съзнателни същества и околната среда. Мисля, че най-големият дар, който ми е даден, и на много хора (в тази индустрия), е възможността да използваме гласовете си заради тези, които никой не чува. Понякога мисля за това, че се чувстваме или някой ни кара да се чувстваме, като шампиони в различни ситуации. Много от нас сме виновни за егоцентричната гледна точка към света, вярваме, че сме център на Вселената“.

 

Как се подготвя за ролите си? Той просто изгражда паралелни вселени

Финикс никога не приема роля с лека ръка, подготвя се дълго и целеустремено. Например, за ролята си на пожарникар във филма „Стълба 49“, става част от отряд пожарникари доброволци и в продължение на няколко месеца изпълнява задълженията си съвсем съвестно и отговорно – участва в гасене на пожари, спасяване на хора и неколкократно влиза в горящи сгради с риск за живота.

За „Жокера“ се подлага на чудовищна диета, за да загуби тегло. Сваля повече от 20 килограма. Актьорът отбелязва, че наред с физическата трансформация, която наистина е била трудна за него, макар това далеч да не е първият път, в който трябва да свали килограми за роля, е изживял и психологическа промяна. Не е гледал телевизия, за да не попада на многото реклами на хранителни продукти, изолирал се е и не се е виждал с хора, защото, както обяснява – „не осъзнаваме, че храната и питиетата са всичко, около което се върти социалният ни живот“. Тъкмо асоциализацията е ключът, който използва актьорът, за да влезе в света на Жокера. И успява! Безусловно! Като в перфектна паралелна вселена.

Хоакин 3 пъти се отказва от актьорството. През годините не спира да се включва и да води множество благотворителни каузи. Никога не чете интервютата си и статиите, които пишат за него. Пази последователно и систематично личния си живот. Отказва снимка със своя почитателка, но остава с нея, за да си поговорят. Сам изпълнява песните за саундтрака на филма Walk The Line. През 2005 г. влиза в клиника за лечение от алкохолизъм.

И това е все същият Хоакин Финикс, който ни накара да изпитваме емпатия към Жокера! За който продължаваме да знаем все толкова малко. И чиито думи при получаването на „Оскар“-а оттекват в нас: „Мисля, че сме най-добрият вариант на себе си, когато се подкрепяме. Не да се зачеркваме заради старите ни грешки, а когато си помагаме да растем. Когато се учим един друг – когато се водим един друг към изкупление. Когато беше на 17, моят брат Ривър написа стих, който казва: „Тичай към спасението с любов и мирът ще дойде на свой ред“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

5 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Хит в социалните мрежи: Рос Смит и неговата забавна 95-годишна баба

Шест (не)обикновени води за отслабване