in

ЛюбовЛюбов

Как да разпознаете хубавото вино?

Виното е напитка за ценители. Изпиването на чаша хубаво вино не е просто консумация, а цяло преживяване. Това е процес, в който участват всички сетива и именно поради тази причина удоволствието, което носи чаша хубаво вино, е толкова голямо.

Не всеки обаче може да разпознава хубавото вино. Може да се каже, че дегустацията на вино е цяла наука и има някои неща, които трябва да знаете, за да можете да разпознавате хубавите вина.

Според сомелиерите, хубавото вино има няколко характеристики, на които трябва да обръщате внимание при дегустацията:

1. Цветът

Цветът трябва да отговаря на вида на виното. Цветът зависи от сорта на гроздето, времето на мацерация (контакт на гроздовия сок с ципите) и други фактори, но е важно да обърнете внимание на този аспект. Младото бяло вино трябва да бъде с бледожълт цвят. Ако е с по-тъмен цвят, вероятно е развалено – не е било съхранявано добре. При червените вина е точно обратното – ако виното има виолетов цвят, вероятно е прекалено младо. Червеното вино трябва да има наситен, плътен цвят.

2. Аромат

Ароматът също е изключително важен, когато говорим за вино. Виното трябва да има аромат на плодове, цветя и други. Хубавото вино е ароматното вино, така че колкото повече аромати усещате, толкова по-добре. Но ако виното мирише на оцет или просто има кисела миризма, определено не е хубаво.

3. Комбинацията от аромат и вкус

След като сте усетили аромата на виното, е време да го опитате. Важно е комбинацията от вкус и аромат да е добра, защото те са взаимно допълващи се. Ако усещате прекалено силно аромат и вкус на дървесина, това може да означава, че виното е съхранявано в бъчвата по неправилен начин.

4. Баланс между елементите

Ароматът, вкусът, цветът – те трябва да бъдат идеално интегрирани в едно цяло. Ако някой от тях се откроява над останалите, това е признак, че виното, което пиете, не е най-доброто.

5. Алкохол и танини

Алкохолът във виното не трябва да се усеща прекалено натрапчиво. Вкусът трябва да бъде мек и деликатен, за да бъде едно вино наистина хубаво.

6. Остатъчен вкус

При дегустацията на вино има термин „дълго“. Французите използват термина“дълги“ за вина, които оставят поне 10 секунди послевкус. Ако виното покрие този минимум от 10 секунди, това е признак, че е хубаво.

7. Комплексност

Виното се развива при всяка глътка и това се случва, защото то събужда сетивата. Ако се случи, това е добро вино. Ако този процес липсва, пиете „плоско“ вино – вино с неясен характер, на което нещо му липсва.

8. Миризмата на виното трябва да остане в носа

Подобно на послевкуса, за който вече говорихме, ароматът на виното трябва да остане в носа за известно време. Това доказва, че всички сетива са свързани и образуват едно цяло.

9. Вид

Виното трябва да има кристален вид. Ако е мътно, това автоматично означава, че не е добро.

10. Бутилка и подходяща опаковка

Не забравяйте, че красотата също е част от нашия начин да се наслаждаваме на виното. Именно поради тази причина бутилката и опаковката са толкова важни. Освен това външният вид на виното говори много за целия процес на създаване. Ако бутилката изглежда представително, вероятно виното е създадено с внимание и са положени необходимите усилия за създаването на бутилка качествено вино.

Loading

  • Бяло или червено вино предпочитате?

    • Бяло
    • Червено

КАКВО МИСЛИШ?

6 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Хемингуей – противоречивият гений на XX век

Биографична драма от режисьора на „Първичен инстинкт“ дава старт на „Синелибри“ в София