in

Пердаздефогу – градче, обитавано от столетници

Каква е тайната?

99-ти рожден ден

Пердаздефогу е отдалечен планински град на италианския остров Сардиния. Той се обитава от…столетници. Виторио Лай, по прякор Пистолетът, все още кара кола и ловува диви свине. Пиуча Лай пък не се притеснява да се качи на самолет, за да посети синовете си в Милано. Общият брой на над 100-годишните в Пердаздефогу е 10, сред население от 1765 души. На целия остров Сардиния има 534 души, които са столетници, или 33,6 на всеки 100 000 жители.

Пердаздефогу е градче, скътано високо в скалистите планини на югоизточна Сардиния, до което се стига само по тесен, криволичещ път. То е уникално, тъй като броят на столетниците в град с неговия размер е 16 пъти над средния за страната. Пердаздефогу се прочу през 2012 г., когато семейство Мелис, съставено от девет братя и сестри, влезе в Световните рекорди на Гинес като най-старите живи братя и сестри на Земята, с обща възраст около 818 г. Най-дълго оцелелият гражданин на града досега е Консолата Мелис, най-големият от братята и сестрите, който почина през 2015 г. на 108 години. Антонио Брунду, който навършва 104 години през март, е най-възрастният жител в момента.

Виторио Лай печели прякора си, след като убива първата си дива свиня на 13-годишна възраст. „Взех пушката на баща ми, ръководител на ловната група“, разказва той пред вестник La Nuova Sardegna в статия, написана от историка Джакомо Мамели. В онези дни ловът освободил града от глада. Той казва, че е имал стотици работни места през живота си. „Бях овчар, работник, складов работник и готвач, но без да знам как да готвя. Съпругата му Мария е на 97. Тя искаше да стане монахиня“, споделя Лай. Но той ѝ казал: „Добре тогава, ще стана свещеник или монах“. Пиуча Лай не крие жизнения си път също: „Преживях глад и война, по време на фашизма и демокрацията и гласувах като жена за първи път на 2 януари 1946 г. Срещнах 10 папи, от Пий X до Берголио.

Тайната за дълголетие

Няколко учени са изследвали Пердаздефогу, опитвайки се да обяснят дълголетието на града. Причините варират от чистия въздух и активния начин на живот до диетата, съдържаща много пресни зеленчуци. Лай казва, че никога не напуска масата с пълен стомах, яде малко месо и пие малко кафе. За Мамели ключът е чувството за общност на града: „Тя е сплотена. Има някои изключения, но всички се обичаме и се грижим един за друг“.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Веган пудинг

Веган шоколадов пудинг с авокадо

Хенри Зигланд

Историята на Хенри Зигланд