in

Любовната история, която промени Португалия

Филмът разказва как любовта между тях променя облика на португалската демокрация след четири десетилетия диктатура

Личната история между Сну Абекасис и Са Карнейро променя Португалия. Доказва, че политиците трябва да дават добър пример не само с каузите, в които вярват и за които се борят, но до голяма степен и с личния си живот. Любовта между двамата е пресъздадена във филма, вече с множество награди, „Сну: любовната история, която промени Португалия“. Историческата драма е дело на режисьора Патрисия Секейра и е направена по действителен случай.

Сну е много важна личност през 60-е и 70-е на миналия век в португалското общество. Идва да живее от Дания в Португалия на 21 години още по времето на диктатурата, в много консервативен режим. Тогава жените все още нямат изявена роля в обществото и тя създава издателството „Дон Кихот“, което все още съществува в Португалия и e едно от основните издателства. Опитва многократно да издаде няколко книги, с които да помогне жените да станат по-независими, да не раждат постоянно деца и да са домакини десетилетия наред, а да се развиват и в други насоки, извън майчинството. За съжаление, навсякъде среща отказ.

Двамата – Сну Абекасис и Са Карнейро, се срещат, когато са женени, а той още не е министър-председател на Португалия. Влюбват се моментално. Лентата разказва за историята между тях и как това променя облика на португалската демокрация след четири десетилетия диктатура. Причината е, че Карнейро не се отказва от любовта си към Сну. Той иска развод от съпругата си, с която има 5 деца, но тя не му дава. Църквата застава на нейна страна, а аферата се използва политически през цялото време. Въпреки това Са не напуска никога Сну, заявява многократно пред съпартийците си, че ако не може да се ожени за нея, няма да стане премиер. Противниците му, разбира се, използват любовната връзка и личния му живот, за да го атакуват политически. Неговите идеи са прогресивни за времето си и работят в посока да извадят Португалия от диктатурата и да я превърнат в свободна европейска държава, чийто политици правят всичко за доброто на хората.

Франсиско Са Карнейро, изцяло Франсиско Мануел Лумбралес де Са Карнейро, все пак става министър-председател на Португалия. Хората го боготворят. Сну е през цялото време с него и помага неговата партия да спечели изборите. Работят денонощно. Политическата система на Португалия по онова време е трудна за преборване. Двамата срещат много трудности по пътя, но никога не се отказват от любовта си. Загиват в катастрофа през 1980 година. През 2004 г. за нея е доказано, че е саботаж.

По професия адвокат, Са Карнейро е избран в Народното събрание през 1969 г., но подава оставка през 1973 г. След военен преврат през април 1974 г. той основава Partido Popular Democrático (PPD) и я представлява като министър без портфейл. Сну следи речите му по телевизията, като издател пуска на пазара две негови книги, без дори да го познава лично. Разбира колко напредничав е във възгледите си за Португалия, как иска от бедна страна да я превърна в модерна и просперираща. И макар тя да идва от Дания и да е чужденка, иска същото.

На изборите през 1975 г. PPD се очертава като втората най-силна партия, осигуряваща 80 места. Са Карнейро променя името на политическата формация на Partido Social Democrata и на следващите общи избори през декември 1979 г. сформира коалиция Демократичен алианс. Неговата партия печели 128 места в 250-членното събрание, социалистите получават 74, а комунистите 44. След това Са Карнейро става министър-председател в дясно коалиционно правителство, като наследява кабинет на технократи.

Със сигурност новата власт е щяла да промени управлението и страната при шанс да е във властта по-дълго. Са Карнейро обаче загива при катастрофа със самолет край Лисабон на 4 декември 1980 г. В самолета с него е Сну. Смъртта на Карнейро в историята остава противоречива. Едва през 2004 г. мнозинството от членовете на законодателна следствена комисия стигат до заключението, че самолетната катастрофа е била причинена от саботаж.

Филмът на Патрисия Секейра е отличен през 2019 г. с номинация „Златен глобус“ – Португалия за най-добра актриса (Инес Кастел-Бранко). През 2020 г. грабна наградата CinEuphoria – Top 10 на годината. През същата година има номинации за най-добър филм, режисьор, операторско майсторство, монтаж, най-добър актьор, най-добра актриса, оригинална музика, костюми, грим и др. Отново през 2020 г., лентата е отличена и с пет номинации за награда „София“ на Португалската филмова академия.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ризото със спанак

Balmain и Chivas – модата и уискито се сливат в колаборацията на десетилетието