in

История, разтърсила света, оживява в „Злодеянието“

Сюжетите, основани на истински факти, винаги привличат читателите по специален начин. Още повече когато зад тези факти се крие зловеща и мрачна история. Точно такъв е случаят с дебютния роман „Злодеянието“ на американската авторка Стефани Робел, преведен в над 20 страни и бързо превърнал се в бестселър. Родните читатели могат да очакват напрегнат сюжет, остър език, впечатляващо развити персонажи и разтърсващи факти, на които книгата е базирана – рядко събитие сред трилърите.

Още от раждането си Роуз Голд страда от редица тежки заболявания – животът й би бил невъзможен без инвалидната количка, хранителната сонда и куп медикаменти за лечението на многобройните ѝ страшни диагнози. Без коса, с развалени зъби и без каквито и да е социални контакти, момичето е изцяло под грижите на своята любяща майка Пати, отдала живота си на единственото си дете.

Но не всичко е такова, каквото изглежда. Почти пълнолетна Роуз Голд разбира страшната истина, че собствената ѝ майка я е тровила от невръстна възраст – никоя от болестите ѝ не е реална. Целият живот на едно здраво дете е съсипан от лъжата, в която е принудено да съществува. Всички са в шок, но изненадата е още по-голяма, когато след като излежава своята петгодишна присъда в затвора, Пати се връща да живее при дъщеря си и новороденото си внуче. Възможно ли е всичко между тях да се нареди?

„Злодеянието“ е напрегната игра на котка и мишка между две жени, всяка от които се бори за своята истина. В романа тази патологична връзка между майка и дъщеря е разкрита от гледната точка на всяка от тях, за да обрисува картина на пълно умопомрачение. Но дали злодеянието ще бъде простено или отмъстено? Писателят Лий Чайлд описва напрежението между сложните персонажи като близко до ядрена реакция. Този удивителен и дълбок трилър изследва най-тъмните кътчета на човешкото, движейки се по ръба на абсолютното безумие.

Стефани Робел създава своя дебютен роман върху основата на дори по-трагичната история на Джипси Роуз Бланчард – прототип на главната героиня в „Злодеянието“, която все още излежава присъда в американски затвор за убийството на собствената си майка Дий Ди Бланчард. Българските читатели познават зловещата история от сериала „Деянието“ и документалния филм Mommy Dead and Dearest – продукции на HBO.

Повече за авторката:

Стефани Робел е магистър по „Творческо писане“. „Злодеянието“ е първият ѝ роман, който бързо се превръща в международен бестселър, преведен в над двайсет страни и попаднал в краткия списък за дебютна литература на наградите „Едгар Алън По“, „Бари“ и „Макавити“.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Крамбъл с ревен и ягоди

Как бебето да бъде спокойно в отсъствието на мама