in

„Аномалията“ – живеем ли в симулация?

„Аномалията“ на Ерве Льо Телие със сигурност е многолика книга. Критик от Франция казва, че книгата е вдъхновена от „постмодерната научна фантастика“ на киберпънк поджанра. По форма е динамичен американски научнофантастичен трилър, от който би станал чудесен филм.

Героите – това са пътниците и екипажът на полета на „Ер Франс“ от Париж за Ню Йорк, всеки със своята съдба, прозаична и не толкова – писателят Виктор Мисел, архитектът Андре Вание, наемният убиец Блейк, адвокатката Джоана Удс, поп певецът Слимбой и др.

„Никой не живее достатъчно дълго, за да узнае до каква степен никой не се интересува от никого“ – четем из редовете…

Първата половина от книгата ни запознава с всеки от тях, с бита и проблемите им. Много гласове, много гледни точки! Макар сам по себе си полетът да не е означавал почти нищо за живота на пасажерите, той се оказва спойката между тях по един съвсем свръхестествен начин – самолетът каца два пъти. Веднъж на 10 март 2021 г. и втори път на 24 юни същата година. Последиците от това са, че пасажерите и екипажът се оказват дублирани. Докато едните са водили живота си постарому в рамките на няколко месеца, за другите тези дни тепърва предстоят. Разликите на тези няколко месеца, погледнати с лупата, която книгата ни предоставя, добиват драматични размери за част от героите.

Втората половина от книгата ни занимава с последиците от Аномалията – социални, културни, икономически и политически, а в крайна сметка и лични. При героя Блейк нещата са по-различни. Той не може да дели съществуването си на две с друго свое Аз, защото това би означавало да подели и най-съкровените си тайни, а когато животът ти е издигнат върху планина от лъжи, място на върха има само за един. Ясно е, че не за всички аномалията носи позитиви.

Любопитно е, че учените в книгата в крайна сметка съвместяват аномалията с теорията, че живеем в симулация…  Както героите на книгата откриват, че най-хубавото, което може да излезе от опитите ни да овладеем аномалията, е да овладеем себе си по-добре.

Разбираемо е защо творбата печели наградата Гонкур за миналата година. Романът е четлив, интелигентен, предизвикателен и провокативен. Роман, който ни пита „Възможно ли е пътуването между паралелни реалности?“

Книгата изследва различните сценарии на дублирането на животите. Льо Телие се опитва да проследи какво биха направили военните, как биха процедирали учените, реакцията на властите, медиите и не на последно място – религиозните лидери и техните следовници. Авторът се стреми да създаде праводоподобен сценарий за непрадвоподобно събитие – и покрай него да даде възможно обяснение на живота с всички му аспекти – а именно „Дали не сме просто симулация в компютър?

За автора: 

Доскоро неиздаван у нас, Ерве Льо Телие е френски математик, журналист и автор на множество романи, поеми и есета. Като член на експерименталния литературен клуб „Улипо“, Льо Телие вмъква в произведенията си математически принципи, умишлени ограничения, алюзии и анаграми. След повече от трийсет издадени книги „Аномалията“ със сигурност бележи връх в кариерата на писателя и освен че се превръща в бестселър.

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Домашно приготвени маслени бисквити

Тайните за красота на Хейли Бийбър