in

„Аномалията“ – живеем ли в симулация?

„Аномалията“ на Ерве Льо Телие със сигурност е многолика книга. Критик от Франция казва, че книгата е вдъхновена от „постмодерната научна фантастика“ на киберпънк поджанра. По форма е динамичен американски научнофантастичен трилър, от който би станал чудесен филм.

Героите – това са пътниците и екипажът на полета на „Ер Франс“ от Париж за Ню Йорк, всеки със своята съдба, прозаична и не толкова – писателят Виктор Мисел, архитектът Андре Вание, наемният убиец Блейк, адвокатката Джоана Удс, поп певецът Слимбой и др.

„Никой не живее достатъчно дълго, за да узнае до каква степен никой не се интересува от никого“ – четем из редовете…

Първата половина от книгата ни запознава с всеки от тях, с бита и проблемите им. Много гласове, много гледни точки! Макар сам по себе си полетът да не е означавал почти нищо за живота на пасажерите, той се оказва спойката между тях по един съвсем свръхестествен начин – самолетът каца два пъти. Веднъж на 10 март 2021 г. и втори път на 24 юни същата година. Последиците от това са, че пасажерите и екипажът се оказват дублирани. Докато едните са водили живота си постарому в рамките на няколко месеца, за другите тези дни тепърва предстоят. Разликите на тези няколко месеца, погледнати с лупата, която книгата ни предоставя, добиват драматични размери за част от героите.

Втората половина от книгата ни занимава с последиците от Аномалията – социални, културни, икономически и политически, а в крайна сметка и лични. При героя Блейк нещата са по-различни. Той не може да дели съществуването си на две с друго свое Аз, защото това би означавало да подели и най-съкровените си тайни, а когато животът ти е издигнат върху планина от лъжи, място на върха има само за един. Ясно е, че не за всички аномалията носи позитиви.

Любопитно е, че учените в книгата в крайна сметка съвместяват аномалията с теорията, че живеем в симулация…  Както героите на книгата откриват, че най-хубавото, което може да излезе от опитите ни да овладеем аномалията, е да овладеем себе си по-добре.

Разбираемо е защо творбата печели наградата Гонкур за миналата година. Романът е четлив, интелигентен, предизвикателен и провокативен. Роман, който ни пита „Възможно ли е пътуването между паралелни реалности?“

Книгата изследва различните сценарии на дублирането на животите. Льо Телие се опитва да проследи какво биха направили военните, как биха процедирали учените, реакцията на властите, медиите и не на последно място – религиозните лидери и техните следовници. Авторът се стреми да създаде праводоподобен сценарий за непрадвоподобно събитие – и покрай него да даде възможно обяснение на живота с всички му аспекти – а именно „Дали не сме просто симулация в компютър?

За автора: 

Доскоро неиздаван у нас, Ерве Льо Телие е френски математик, журналист и автор на множество романи, поеми и есета. Като член на експерименталния литературен клуб „Улипо“, Льо Телие вмъква в произведенията си математически принципи, умишлени ограничения, алюзии и анаграми. След повече от трийсет издадени книги „Аномалията“ със сигурност бележи връх в кариерата на писателя и освен че се превръща в бестселър.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Домашно приготвени маслени бисквити

Тайните за красота на Хейли Бийбър