in

Чурос- най-популярната испанска закуска

Чурос

Чурос са вкусни пържени пръчици от тесто, които испанците обикновено хапват за закуска. Те са много популярни и в Португалия, както и в други страни.

В Испания чуросите обикновено са тънки и дълги и се потапят в горещ шоколад, наречен чампурадо. Могат да се хапват също с Дулсе де лече или кафе кон лече. Обикновено чуросите са покрити с кристалчета захар, а има рецепти, в които вътре в тестото се слага желе. Пълнените чуроси са най-често срещани в Бразилия.

Произходът на това сладко испанско изкушение не е особено ясен. Има предположения, че чурос е измислен от испанските овчари, тъй като била лесна за приготвяне храна на открит огън в планината, където те прекарвали повечето от времето си.

Има и предположения, че произлизат от римска готварска книга, датираща от 1-ви век сл. Хр.

Не е ясно точно как са се появили, но едно е сигурно- ще се влюбите в тези тестени пръчици веднага щом ги опитате. Макар по-често да се хапват като закуска, чуросите могат да се консумират и като десерт.

Вижте как да ги приготвите:

Необходими продукти:

За тестото:

  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 1 с.л. слънчогледово олио или зехтин
  • 1 ч. гореща вода
  • олио за пържете

За поръсване:

  • ¼ ч.ч. захар
  • 2 ч.л. канела

За шоколадовия сос:

  • ½ ч.ч. млечен или черен шоколад
  • ½ ч.ч. сладкарска сметана

Начин на приготвяне:

Комбинирайте захарта с канелата и оставете настрана.

Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера и солта. Добавете олиото и горещата вода и разбъркайте. Трябва да се получи гъсто, лепкаво тесто, но не бива да бъде твърде течно.

Прехвърлете тестото в пош със звездообразен накрайник.

Сложете мазнината в дълбок съд и я оставете на котлона да се загрее добре.

Когато мазнината достигне висока температура, изстискайте лентички с дължина около 10-15 см. Когато достигнете желаната дължина, режете тестото с ножица близо до накрайника, за да не развалите формата.

Пържете чуросите по 3-4 минути, докато станат златисти. След това ги изваждайте върху кухненска хартия, за да се изцеди излишната мазнина.

Накрая ги поръсете обилно с канелената захар.

За шоколадовия сос сложете сметаната и шоколада в купа и ги затоплете в микровълновата. Разбърквайте няколко пъти, докато се получи гладък сос.

Loading

  • Опитвали ли сте чурос?

    Чурос
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Дензъл Уошингтън

10 от най-добрите филми с участието на Дензъл Уошингтън

морал

Задкулисните интриги и липсата на морал