Чурос са вкусни пържени пръчици от тесто, които испанците обикновено хапват за закуска. Те са много популярни и в Португалия, както и в други страни.
В Испания чуросите обикновено са тънки и дълги и се потапят в горещ шоколад, наречен чампурадо. Могат да се хапват също с Дулсе де лече или кафе кон лече. Обикновено чуросите са покрити с кристалчета захар, а има рецепти, в които вътре в тестото се слага желе. Пълнените чуроси са най-често срещани в Бразилия.
Произходът на това сладко испанско изкушение не е особено ясен. Има предположения, че чурос е измислен от испанските овчари, тъй като била лесна за приготвяне храна на открит огън в планината, където те прекарвали повечето от времето си.
Има и предположения, че произлизат от римска готварска книга, датираща от 1-ви век сл. Хр.
Не е ясно точно как са се появили, но едно е сигурно- ще се влюбите в тези тестени пръчици веднага щом ги опитате. Макар по-често да се хапват като закуска, чуросите могат да се консумират и като десерт.
Вижте как да ги приготвите:
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- 1 с.л. слънчогледово олио или зехтин
- 1 ч. гореща вода
- олио за пържете
За поръсване:
- ¼ ч.ч. захар
- 2 ч.л. канела
За шоколадовия сос:
- ½ ч.ч. млечен или черен шоколад
- ½ ч.ч. сладкарска сметана
Начин на приготвяне:
Комбинирайте захарта с канелата и оставете настрана.
Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера и солта. Добавете олиото и горещата вода и разбъркайте. Трябва да се получи гъсто, лепкаво тесто, но не бива да бъде твърде течно.
Прехвърлете тестото в пош със звездообразен накрайник.
Сложете мазнината в дълбок съд и я оставете на котлона да се загрее добре.
Когато мазнината достигне висока температура, изстискайте лентички с дължина около 10-15 см. Когато достигнете желаната дължина, режете тестото с ножица близо до накрайника, за да не развалите формата.
Пържете чуросите по 3-4 минути, докато станат златисти. След това ги изваждайте върху кухненска хартия, за да се изцеди излишната мазнина.
Накрая ги поръсете обилно с канелената захар.
За шоколадовия сос сложете сметаната и шоколада в купа и ги затоплете в микровълновата. Разбърквайте няколко пъти, докато се получи гладък сос.
-
Опитвали ли сте чурос?
-
Да
-
Не
-