Тортелините са яйчена паста с пълнеж, характерна за италианските градове Болоня и Модена.
Смята се, че това е един от най-древните видове паста. Тортелините датират от 1112 г., а първите рецепти, за които има писмени данни, датират от 14 век.
Има различни легенди за произхода на това ястие. Едно от предположенията е, че собственика на хан „Корона“, който, надничайки през ключалката в стаята на една благородничка, която била негова гостенка, бил толкова впечатлен от красотата на нейния пъп, че искал да го възпроизведе. Тази легенда обяснява необичайната форма на този вид паста.
Тортелините могат да бъдат с най-различен пълнеж. Могат да бъдат пълни както с месо, така и със зеленчуци, а в различните части на Италия се изрязват и сгъват по различен начин.
Можете да си купите готови тортелини от магазина, ако нямате време за приготвяне на прясна паста.
Имайте предвид, че тортелините и тортелоните са много сходни, но размерът им се различава. Ако искате по-дребна паста, изберете тортелините. Те се варят по-бързо и са по-вкусни.
Ето как да приготвите вкусни тортелини с гъби, пармезан и билки:
Необходими продукти:
- 500 грама тортелини
- 4 с.л. масло
- 1 с.л. зехтин
- 350 грама гъби
- 2 скилидки чесън
- ½ ч.ч. пармезан
- 1-2 с.л. магданоз
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Сварете тортелините във вряща подсолена вода. Варете около 10 минути- 8 или 9, ако искате да са ал денте и 11-12, ако искате добре сварена паста.
Изцедете от водата и оставете настрана.
Сложете 2 с.л. масло и 1 с.л. зехтин в голям тиган и ги сложете да се загреят. Когато маслото се разтопи, добавете нарязаните гъби.
Запържете за около 5 минути, като разбърквате от време на време. Добавете чесъна и гответе още 1-2 минути.
Добавете изцедените тортелини, останалите 2 с.л. масло, настъргания пармезан и нарязания на ситно магданоз.
Овкусете със сол и черен пипер и сервирайте.
-
Обичате ли тортелини?
-
Да
-
Не
-