Торта „Шварцвалд“ или Black Forest Cake, както е известна във Великобритания, е най-известната немска торта.
Представлява шоколадова торта с пандишпанови блатове, сметанов крем и череши. Отгоре се украсява с бита сметана, шоколадови стърготини и черешки. Черешите може да се сложат само отгоре, като топинг, или да се добавят вътре, между блатовете.
В торта „Шварцвалд“ задължително присъства „kirschwasser“- спиртна напитка, подобна на ракия, която се приготвя от череши. Тъй като едва ли ще успеете да я намерите, можете да добавите друг вид алкохол- бренди, ликьор и т.н.
Тази торта е сред най-популярните немски десерти и дори е поставен световен рекорд за най-голяма торта „Шварцвалд“. Той е поставен през 2006 година, а тортата е с размер почти 80 m² и тегло около 3 000 кг. За направата на тази торта били изразходвани 700 литра сметана, 800 кг череши, 40 кг шоколадови стърготини и 120 литра kirschwasser.
Торта „Шварцвалд“ е популярна по цял свят и е много вкусна. Ето как да я приготвите:
Необходими продукти:
За блатовете:
- 220 грама брашно
- 70 грама какао на прах
- 350 грама захар
- 2 ч.л. сода за хляб
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.л. смялно кафе (не е задължително)
- 120 мл олио
- 2 яйца
- 200 грама заквасена сметана
- 120 мл мътеница или т.н. buttermilk (може да се замени с 1 ч. прясно мляко + 1 с.л. оцет или лимонов сок)
- 2 ч.л. ванилия
- 120 мл гореща вода или кафе
- 400 грама череши
- 2 с.л. ликьор, бренди или друг алкохол
За крема:
- 500 грама течна сметана
- 50 грама пудра захар
- 1 ч.л. ванилия
За шоколадовия ганаш:
- 240 мл сметана
- 250 грама шоколад
- шоколадови стърготини
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и го комбинирайте с какаото, захарта, содата, бакпулвера, солта и кафето.
В друга купа, с помощта на миксер, разбийте олиото, яйцата, заквасената сметана, мътеницата и ванилията.
Добавете сухите съставки, както и водата или кафето.
Разбъркайте добре, докато се получи еднородна смес.
Изсипете сместа във форма за торта, в която сте сложили хартия за печене, и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Блатът се пече около 25 минути.
Оставете го да се охлади добре, след което го разрежете на 3 еднакво дебели блата.
Измийте черешите, махнете костилките и ги сложете в тенджера, заедно с ликьора. Оставете да се готвят, докато се получи гъст сироп.
За ганаша: Загрейте сметаната и добавете натрошения шоколад. Оставете за няколко минути, след което разбъркайте добре. Оставете леко да се охлади, докато правите крема.
Разбийте сметаната със захарта и ванилия, с помощта на миксер. Отделете малко от разбитата сметана в пош, за да украсите тортата.
Следва сглобяването на тортата.
Сложете един блат, напоете го леко с малко от черешовия сироп, разпределете половината сметана и половината от черешите. След това сложете втория блат, повторете същите стъпки и накрая завършете с последния блат.
Измажете тортата със сметана отстрани, а отгоре полейте с шоколадовия ганаш.
Поръсете с шоколадови стърготини, направете розички от бита сметана и сложете по една черешка върху всяка розичка.
Можете да декорирате тортата и по друг начин.
-
Опитвали ли сте торта „Шварцвалд“?
-
Да
-
Не
-