Бъдни вечер е един от най-светлите християнски празници. Едно от задължителните неща на трапезата е питката. По традиция днес се приготвя содена с късмети – паричка, копче, бобче, клечка, дренче и други.
Трапезата на Бъдни вечер е тържествена и постна тъй като е последният ден от Коледния пост. Нареждат се нечетен брой ястия – 7, 9 или 11. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Сред тях са пълнени чушки с ориз, сърми, боб, леща, варено жито, баница с тиква, ошав. Според традицията колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината.
Обикновено в содената питка се слагат толкова на брой късмети, колкото са хората в семейството. Разчупването се прави от главата на семейството – първото парче е за Богородица, второто за дома, а останалите за членовете на семейството.
Необходими продукти:
500 грама брашно
250 мл вода
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 с. л. сода за хляб
2 с. л. оцет
3 с. л. олио
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и направете кладенче в него. Добавете водата, захарта и солта в кладенчето. Разтворете содата в оцет и добавете. Размесете тестото. По време на месенето добавете и олиото. Оставете тестото за 10 минути. Сложете го в подходящ съд за печене, сложете късметите и направете дупчици с вилица или леки прорези с нож. Печете на 170 градуса около 30-40 минути. Когато извадите питката от фурната, напръскайте я с малко вода и я увийте в кърпа. Можете да отделите малко от тестото и да украсите питката със слънце, житен клас, грозд, кръст.
А каква е тайната на съвършената содена питка? Разбира се, любов!